Cumhurbaşkanlığı, Erdoğan’ın sözlerine açıklık getirdi: Orhan Pamuk’a yönelik değildi

Erdoğan, “Türkiye’den teröriste ödül vermişlerdir” demişti

Fotoğraf: Reuters

2019 Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Peter Handke'ye 1990'lı yıllarda Yugoslavya İç Savaşı sırasında Sırp güçlerinin yanında yer aldığı ve ağır savaş suçlarından sorumlu tutulan Slobodan Miloseviç'e destek verdiği gerekçesiyle gösterilen tepkiler sürüyor.

Handke’ye ödül verilmesi bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da gündemindeydi.

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla düzenlenen “Her İnsan Bir Dünya” temalı programda konuşan Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

Bizim de Nobel’e artık ideolojik olan yaklaşımlarından başka hiçbir özelliği olmadığını ortaya koymak suretiyle… Bundan önceki verdikleri ödüllerde de hep bunlara dikkat etmişlerdir. Mesela Türkiye’den teröriste ödül vermişlerdir.

Erdoğan’ın söz konusu ifadeleri 2006 yılnıda Nobel Edebiyat Ödülü alan Orhan Pamuk’u akıllara getirirken Cumhurbaşkanlığı’ndan bir açıklama geldi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Erdoğan’ın ifadelerinin Orhan Pamuk’a yönelik olmadığını söyledi.

Altun, sosyal medyadan şu mesajları paylaştı:

Sayın Cumhurbaşkanımızın bugünkü konuşmasında yer alan “Türkiye’den teröriste ödül vermişlerdir” şeklindeki ifadeleri herhangi bir şekilde sayın Orhan Pamuk’a yönelik değildir. Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye düşmanı ideolojik yaklaşımları ve terör faaliyetleri bilindiği halde Nobel’e aday gösterilen ya da farklı uluslararası örgütlerce ödüllendirilen isimleri kastetmiştir. Cumhurbaşkanımız burada esasen Avrupalı kurum ve kuruluşların ideolojik yaklaşımlara dayanan ödül sistemlerini eleştirmiş, ırkçılığı ve terörizmi ödüllendiren iki yüzlülüğe vurgu yapmıştır.

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU