Türkiye'nin kült markası Tokai'nin 80 yıllık mazisi ve 35 milyon liralık satış

Yıldız Holding’in iştiraki Gözde Girişim, 2013’te çoğunluk hissesini satın aldığı, Tokai çakmaklarının üreticisi Sebat Çakmak’ı satma kararı aldı

Fotoğraf: azmusebat.com.tr

Yüzde 28 hissesi Ülker’in çatı kuruluşu Yıldız Holding’e ait olan Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. bünyesindeki Sebat Çakmak’ı “Energy” benzin istasyonlarının sahibi Can Uluslararası Yatırım Holding A.Ş.'ye satıyor. 

Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada satış ve devrin, borç ve nakit düzenlemeleri yapılmak üzere şirket değeri 35 milyon lira olacak şekilde gerçekleşeceği söylendi.

Satış işleminin tamamlanması için Rekabet Kurumu’ndan izin alınacak.

Tam adıyla Sebat Çakmak Sınai ve Tüketim Malları San. ve Tic. A.Ş., 1990’larda “Çakar çakmaz çakan çakmak” reklamıyla ünlenen Tokai çakmaklarının üreticisi. 

Sebat Çakmak’ın ve Türkiye’nin tek tıraş bıçağı üreticisi Derby’nin çatı kuruluşu Azmüsebat Çelik’in hikâyesi ise İkinci Dünya Savaşı’nın ilk yıllarına kadar uzanıyor.

Hırdavatçılıkla başlayan hikâye

Konyalı üç kardeş Mehmet Cansu, Bekir Hulusi Cansu, Ömer Cansu, babalarının izinden giderek sanayi sektöründe çalışmaya karar verdi ve 1950’lerde İstanbul Sultanahmet’te hırdavat toptan satıcılığı ile ticarete başladı. 

Tarihler 1987’yi gösterdiğinde ise “Azim ve Sebat” kelimelerinin birleşimiyle türettikleri Azmüsebat Çelik şirketi kuruldu.  

Şirketin kurulmasından önce başlayıp, 20 yıl boyunca Türkiye’de üretilen Musevi bir iş insanına ait Perma Sharp markasının distribütörlüğünü yapan Cansu kardeşlerin işleri ABD’li Gilette’in Perma Sharp’ı satın almasıyla değişiyor. 

Zira Gilette, traş bıçağının fabrikasını Türkiye’den kaldırılıp Rusya’ya taşıyınca Cansu ailesi, Perma Sharp’tan el çektirilmiş oldu.  

Bunun üzerine Azmüsebat Çelik, 1996’da, İstanbul’da 1940’tan itibaren üretim yapan Derby tıraş bıçağı fabrikasını satın aldı. Bir yıl sonra ise Tuzla tesislerinde üretime başlandı. Aynı tesiste Japon markası Tokai çakmakları da üretildi. 

1990’ların ikinci yarısında “Çakar çakmaz çakan çakmak” ve “Haydi hayırlı tıraşlar!” sloganları tüketicilerin ağzına pelesenk oldukça Azmüsebat da giderek büyüdü ve kısa sürede yüzde 60 pazar payına sahip oldu. 

2004’ten itibaren kozmetik birimini devreye sokan Azmüsebat, tıraş kremi ve köpüğü üretimine de geçti.

Azmüsebat Çelik Sanayi’nin çoğunluk hissesi 2013 yılında Yıldız Holding şirketlerinden Gözde Girişim’e geçti. 

O dönem yüzde 44,81’lik hisse yaklaşık 44 milyon liraya Gözde Girişim’in olmuştu. 
 


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU