Alexandria Ocasio-Cortez, Trump'ın Yahudiler hakkında yaptığı konuşmanın ardından tepki gösterdi: Vahşi anti-semitizm

2018'de seçilen Demokrat Kongre üyesi, Başkan'ın açıklamalarının "tehlikeli" olduğunu söyledi

Ocasio-Cortez geçen ay Washington'daydı (Reuters)

Alexandria Ocasio-Cortez, Yahudilerin oylarının rengini öncelikle kendi servetlerini korumaya yönelik belirlediğini öne süren Donald Trump'ın yakın zamandaki yorumlarının ardından, ABD Başkanı'nı anti-semitik olmakla eleştirdi.

Demokrat Kongre üyesinin eleştirisi, Florida'da hafta sonu düzenlenen İsrail Amerikan Konseyi'nde Başkan'ın yaptığı açıklamanın ardından geldi. Trump, İsrail yanlısı konferansın katılımcılarına, oy vermek için kendisinden başka seçeneklerinin olmadığını çünkü Demokratların zenginlere uygulanan vergilerin artırılmasına aldırış etmediğini söyledi.

İnternette paylaşılan Trump'ın açıklamalarına dair videoya cevaben Ocasio-Cortez, "Başkan'ın ortaya koyduğu şey açık ve vahşi bir anti-semitizm ve tehlikeli" ifadelerini kullandı.

Konuşma sırasında Trump katılımcılara hitaben "hoş değilsiniz" fakat "bana oy vermek zorundasınız" dedi.

Trump ardından, 50 milyon doların (yaklaşık 290 milyon TL) üstündeki mal varlıkları için yüzde 2'lik servet vergisi uygulanmasını teklif eden, önde gelen Demokrat aday adayı Warren için sıklıkla kullandığı hakarete atıfta bulundu.

Cumartesi günü Trump, "Hiç de hoş insanlar değilsiniz, fakat bana oy vermek zorundasınız" dedi.

Başka seçeneğiniz yok. Size şunu söyleyebilirim ki Pocahontas'a oy vermeyeceksiniz. Servet vergisi için oy vermeyeceksiniz!

Trump'ın cumartesi yaptığı konuşmayı eleştirme konusunda Ocasio-Cortez yalnız kalmadı. Birçok önemli Yahudi kuruluşu da anti-semitik ifadeler barındırdığı görülen konuşmaya karşı sesini yükseltti.

Konuşması sırasında Trump ayrıca yönetiminin İsrail'le yürüttüğü samimi ilişkiyi överek, bazı Amerikalı Yahudilerin "İsrail'i yeteri kadar sevmediğini" öne sürdü ve Demokratlara oy veren Yahudilerin sadakatini sorguladığı ağustostaki açıklamalarını hatırlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu kuruluşlar arasında ABD Yahudi Demokratik Konseyi de yer alıyordu. Kuruluşun yaptığı açıklamada Başkan'ın ifadelerinin "hayli saldırgan" olduğu ve "vicdansız" klişeleri kullandığı ifade edildi. 

Kuruluş, Trump'ın cumartesi yaptığı konuşmaya dair, "Donald Trump'ın Amerikan Yahudileri'ne yönelik en büyük tehdit olduğuna dair inancımız sadece güçlendi" diye belirtti.

Kuruluşun genel müdürü Halie Soifer, "Yahudileri para hırsıyla hareket eden ve İsrail'e yeteri kadar sadık olmayan kişiler gibi tasvir eden anti-semitik klişeleri bir kez daha kullanan Başkan'ın bu berbat ve bağnaz açıklamalarını şiddetle kınıyoruz" dedi.

Soifer, "Yahudilerin kendisi dışında 'başka seçeneği' olmadığını öne sürecek küstahlığa da sahip" diye ekledi.

Amerikan Yahudileri seçeneğe sahip ve Başkan Trump'ı ya da onun nefret dolu programıyla suç ortaklığı yapan Cumhuriyetçi Parti'yi tercih etmiyor.

J Street isimli bir diğer Yahudi kuruluşu, Trump'a cevaben Twitter'da yaptığı paylaşımda, "ABD Başkanı, dünya görüşünü şekillendiren anti-semitik ifadelerin derin kuyusuna girmeden Yahudilere seslenme konusunda aciz" ifadelerini kullandı. 

Yine de Cumhuriyetçi Yahudi Koalisyonu'nun da aralarında yer aldığı bazı sağcı Yahudi kuruluşları Trump'ı destekliyor. Kuruluşun genel müdürü Matt Brooks Twitter'da yaptığı paylaşımda, "Demokratların kendilerini nasıl vergilendireceğine ve servetlerinin nasıl buharlaşacağına dair dün gece (Trump'ın) yaptığı konuşmada anti-semitik ifadeler kullandığını söyleyen herkes-sadece kendinizi düşünmekten vazgeçin" dedi. 

Gerçekten her mitingde bundan bahsediyor!

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU