“Duvara bantlanmış muz” eserine 120 bin dolar ödeyen çift konuştu

İtalyan sanatçı Cattelan'ın "Komedyen" adlı eserine 120 bin dolar ödeyen çift basına konuştu

Cattelan'ın eseri dünya genelinde tartışma yaratmıştı (AP)

İtalyan sanatçı Maurizio Cattelan’ın “Komedyen” adını verdiği, duvara bantlanmış bir muzdan ibaret eseri için 120 bin dolar (yaklaşık 700 bin TL) ödeyen çift sessizliğini bozdu.

Eserin üç versiyonundan birini 120 bin dolara satın alan, Miami’de yaşayan Billy ve Beatrice Cox çifti, Page Six’e yaptıkları açıklamada kararlarını savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Billy Cox 2007’de sahip oldukları Dow Jones hisselerini News Corp.’a 5 milyar dolara (yaklaşık 30 milyar TL) satan Bancroft ailesinin mirasçılarından biri.

Çift yaptıkları ortak açıklamada “Eserin sanat ve toplumumuz hakkında yarattığı tartışma sonrası onu almaya karar verdik. Risk aldığımızı biliyorduk ama nihayetinde Cattelan’ın muzunun ikonik bir tarihi nesne olacağını hissediyoruz” dedi.

Eseri ünlü sanatçı Andy Warhol’un “Campbell Çorba Konserveleri” işiyle karşılaştıran çift, Warhol'ın eserinine de ilk ortaya çıktığında sanat çevrelerinin güldüğünü belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Eseri sanat dünyasının tek boynuzlu atı olarak gördük ve onun sonsuza kadar kamuya açık olmasını sağlamak, tartışmaları devam ettirmek ve kamusal alanda süresizce düşünceleri ve duyguları kışkırtmak için onu satın aldık “ dedi.

Eseri yakında bir müzeye bağışlamayı düşündüklerini de belirten çift, muzun çürüme nedeniyle iki günde bir değiştirileceğini de söyledi.

"Vandalizm değil, performans sanatı"

Eser bir süredir medyadaki tartışmaların odağındaydı.

Gürcistan doğumlu ABD'de yaşayan performans sanatçısı David Datuna haftasonu Miami'deki Art Basel sanat fuarında sergilnen eseri duvardan sökerek yemişti. 

Olay sırasında "Sanat performansı... Aç sanatçı..." diyen Datuna hakkında herhangi bir şikayette bulunulmasa da eser sergilendiği yerden kaldırılmıştı.

New York'a döndüğünde konuyla ilgili basın toplantısı yapan Datuna "Bu vandalizm değil. Performans sanatıydı. Kesinlikle pişman değilim" dedi.

28887768009135917.jpg
22 yıldır ABD'de yaşayan performans sanatçısı David Datuna New York'ta basın toplantısı yaptı ( AFP)

Eseri yemeden önce 2 saat boyunca acıkmayı beklediğini de söyleyen Datuna "Bu bir muz değil. Bir kavram. Ben sadece sanatçının kavramını yedim. Sanırım tarihte ilk kez bir sanatçı bir başka sanatçının kavramını yedi" diye konuştu. 

Cattelan'ın işlerinin "dahice" olduğunu da söyleyen Datuna "Ancak kendi yaptığım işi de sevdim" dedi.. Herhangi bir reklama ihtiyacı olmadığını da söyleyen Datuna "Ama iyi bir reklamsa neden olmasın?" diye konuştu.

Sanatçı eserini yediği İtalyan sanatçıyla hiç tanışmadığını da belirterek " Sanatçıya (Cattelan) saygı duyuyorum. Benim için dünyadaki en büyük sanatçılardan biri" ifadelerini kullandı.

Popüler kültüre meydan okuyan çalışmalarıyla bilinen Cattelan son olarak  ‘Amerika’ adlı altın klozet çalışmasının Birleşik Krallık'taki Blenheim Sarayı'ndaki sergi sırasında çalınmasıyla gündeme gelmişti.


Eserin sergilendiği alana "Epstein kendini öldürmedi" yazan kişi gözaltına alındı

Diğer yandan bantlı muzun Art Basel kapsamında daha önce sergilendiği Perrotin Galerisindeki boş duvara da bir kişi kırmızı bir rujla "Epstein kendini öldürmedi" yazdı.

Eylemi gerçekleştiren kişinin Massachusetts'ten 46 yaşındaki görsel sanatçı ve film yapımcısı Roderick Webber olduğu açıklandı.

Pazar günü gözaltına alınan ve geceyi nezarette geçiren Webber'e polis tarafından "Suç teşkil eden zarar verme"  suçlaması yöneltildi. 

Eyleminin sanat olduğunu savunan Webber "yeterince ünlü olmadığı" gerekçesiyle kendisine Datuna'dan farklı davranıldığını da söyledi. 

Webber'in yazdığı "Epstein kendini öldürmedi" sözü pedofili suçundan mahkum olan milyarder Jeffrey Epstein'ın bu yıl Manhattan'daki hücresinde intihar ettiğine inanmayanlar ve olayın devlet tarafından örtbas edildiğini düşününlerce kullanılıyor. 

Söz sosyal medyada da sıkça kullanılmış ve bir "internet meme"i haline gelmişti. 

 

Independent Türkçe için derleyen: Keremcan Karabatak

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU