Erdoğan: Talep gelmesi halinde Libya'ya asker gönderebiliriz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Eğer Libya bizden böyle bir talepte bulunursa, biz Libya’ya aynı şekilde elemanlarımızı yeteri derecede ne ise gönderebiliriz" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya İnsan Hakları Günü kapsamında düzenlenen "Her İnsan Bir Dünya" etkinliğine katıldı.

Cumhurhurbaşkanı Erdoğan, Libya'dan talep gelinmesi halinde bu ülkeye asker gönderilebileceğini söyledi.

Erdoğan, "Eğer Libya bizden böyle bir talepte bulunursa, biz Libya’ya aynı şekilde elemanlarımızı yeteri derecede ne ise gönderebiliriz" dedi.

"Trump ne biliyorsa açık net söyler"

Etkinlik açılışında kısa bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı, "Batının geçmişi en ağır insan hakları ihlalleriyle doludur. Terörle mücadelemizi insan hakları diye eleştirenlerin geçmişi soykırımla dolu. Halbuki bizim böyle bir ayıbımız yok" şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump’a övgüde bulunan Erdoğan, "Sayın Trump, sevin sevmeyin gizli ajandası yok. Ne biliyorsa bu noktada açık net söyler, saklısı gizlisi yok. Bana karşı da açık net söyler, ben de onar karşı açık net söylerim" ifadelerini kullandı.

erdoğan-etkinlik-aa-2.jpg
Fotoğraf: AA

 

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de görüşmelerde açık ve net olduğunu ve gizli ajandasının olmadığını belirtti.

Beğendiği liderler soruldu: Hz. Muhammed, Hz. Ömer, Gazi

Erdoğan’a geçmişte ve bugünde beğendiği liderler soruldu. Erdoğan şunları söyledi:

“Her şeyden önce bizim için rehber diye baktığımızda geçmişten bugüne dediğimizde tek, tek rehberimiz sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed Mustafa’dır. Adaletiyle önce çıkan 40’ncı Müslüman Hz. Ömer, Osmanlı Selçuklu’da önemli liderler var. Cumhuriyetin kuruluşunda Gazi var"

Cumhurbaşkanı, şimdiye kadar 110 bin Suriyeliye Türk vatandaşlığı verildiğini, diğerlerine yönelik de vatandaşlık sürecinin artırılacağını ifade etti.

Orhan Pamuk hakkında: Türkiye'den bir teröriste de ödül vermişlerdir

Srebrenitsa Soykırımı'nı reddeden Peter Handke'ye Nobel Edebiyat Ödülü verilmesi ile ilgili "Nobel kendini bitirmiştir" diyen Erdoğan, kendisine Nobel ödülü verildiğinde alıp almayacağına yönelik soruya "Almam" yanıtını verdi.

Erdoğan, 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen Orhan Pamuk'a isim vermeyerek gönderme yaptı. Erdoğan, "Türkiye'den kalkmışlardır teröriste ödül vermişlerdir" ifadelerini kullandı.

 

KYK borçlarıyla ilgili öğrencilerin lehine adım atacağız

"KYK borçları gündemimizde diyen" Erdoğan, "Bütçe müzakerelerinden sonra masaya yatıracağız ve öğrencilerimizin lehine olacak bir adım atacağız" açıklamasını yaptı.

Erdoğan’ın konuşmasından satırbaşları:

NATO zirvesinde ikili görüşmelerimde olsun, genel kurulda olsun, düşüncelerimizi A’dan Z’ye, terörle ilgili, ülkemize yönelik olsun hepsini anlattı. Bunun dışında dörtlü zirve yaptık. İngiltere, Almanya, Fransa ve şahsım, çok açık net gündeme getirdim. Zaten İngiltere Başbakanı bu noktada samimi bir insan, biraz da Türklük var ya. Çok açık oynuyor. Bu dörtlü zirvede de açıkça ortaya koydu.

"Libya'ya asker gönderebiliriz"

Libya konusunda karşımızda Mısır, İsrail, Güney Kıbrıs, Yunanistan birleşmiş. Aslında daha Kaddafi döneminde başlayan bir süreçti bu. Kaddafi’nin ölümüyle akamete uğradı. Şimdi ise Sarraj’la bu adımı attık. Hafter denilen bir adam var, uluslararası kimliği yok.

Libya’ya asker gönderme konusunda, Rusya’dan Wagner denilen bir güvenlik şirketi söz konusu. Bu şirket oraya güvenlikçilerini göndermiş vaziyette. Eğer Libya bizden böyle bir talepte bulunursa, biz Libya’ya aynı şekilde elemanlarımızı yeteri derecede ne ise gönderebiliriz.

Avrupa'da şu anda ciddi manada bir lider krizi, boşluğu var. 'Avrupa'da şu lider örnektir' diyebilecek cesareti bulamıyorum.

"Türkiye olarak artık Nobel'e katılmayacağız"

(Srebrenitsa Soykırımı'nı reddeden yazara Nobel Edebiyat Ödülü verilmesi) Nobel kendini bitirmiştir. Nobel, tamamıyla siyasi, tamamıyla ideolojik davranan bir kurumdur. Benim için Nobel’in hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. Nobel’e Türkiye olarak katılmayacağımızı, dost ülkelerimizin de bu törene katılmamalarını istedik. Böyle bir katili ödüllendirmek, zulüm ile hareket etmektir.

erdoğan etkinlik AA
Fotoğraf: AA

 

Türkiye'den kalkmışlardır teröriste ödül vermişlerdir, mantık budur anlayış budur. Bundan sonra da böyle devam edecektir. Örneğin Aziz Sancar hocamıza vermiş oldukları ödül gibi, orada tartışılacak herhangi bir şey söz konusu değil. Ama kalkıp da teröristleri kalkıp kendi romanına yansıtan, Nobel'e layık görürseniz, bizim de sizi tanımamız zaten mümkün değildir.

Size Nobel ödülü verilirse alır mısınız?

Almam.

Güvenli bölge ve Suriyelilerin dönüşü

Şu an 110 bin Suriyeliye biz vatandaşlık verdik. 100 binin üzerinde ikame (oturum) verdik. 110 bin dışında, diğerleri için de bu vatandaşlık sürecini daha da artıracağız. Çünkü bu insanlar benim ülkemde kaçak köçek yaşamasın. İşini bulsun çalışsın. Buna Bay Kemal rahatsız olur, çünkü biz iktidar olursak –olacağı yok ya- biz bunları göndeririz diyor. Bizim öyle bir niyetimiz de yok. Vatandaşlık hakkını aldıktan sonra, bunların içinde doktorlar, mimarlar, hukukçular var. Kabiliyeti olan insanları niçin kalkıp da bombalara teslim edelim.

Kendi topraklarına dönmek isteyenler, gönüllülük esasına göre gönderilecektir.

Tek adam olarak ben ne ülkeye ne dünyaya yetmem. 

"Fransız polisinin sivillere yaptığı davranışı bizim polisimiz yapsa kıyamet kopar"

Sarı yelekliler konusunu nereye yerleştiriyorsunuz. Bir bayanı yerde sürüklüyorlar, hani nerede insan hakları, nerede İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi? Lafa geldiği zaman kimseyi bırakmıyorlar. Sarı yelekliler olayı, Fransa’nın geleceğiyle ilgili olarak kara leke. Ama Gezi olayı olduğu zaman yer yerinden oynadı, biz böyle bir şey yapmadık kimseye. Fransız polisinin sivillere yaptığı davranışı bizim polisimiz yapsa kıyameti koparırlar.

KYK borçları

Bu, bizim gündemimizde. Bütçe müzakerelerinden sonra masaya yatıracağız ve öğrencilerimizin lehine olacak bir adım atacağız. Krediyi her müracaat eden alıyor ama daha sonra ödemek üzere. Bursta ödeme sorunu yok. Bu atılacak adımda, borçlu olanların beklentisini biliyorum, tamamıyla bu borçların silinmesi süreci olaraktır, o zaman başka bir tercih gündeme gelecektir, o zaman kredi olayı ya kalkacaktır, sadece burs verme noktasına gidilecektir. Ona göre değerlendirmemizi yapacağız.

(Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi) Muhteşem bir kütüphane yaptık. Farklı ülkelerden gelen insanlar, kütüphanemizi gördükleri zaman "Türkiye nasıl değişmiş" diyecekler. Çok kısa bir zaman içerisinde açılacak.
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU