Semt pazarında asgari ücret notları: 5 çocuk yap dediler, nasıl bakacağız?

2020 yılı asgari ücret görüşmeleri sürerken, semt pazarlarının müdavimlerinin derdi ortak: Geçinememek. “Yaptığımız beş çocuğa nasıl bakacağız?” diyen de var “3 bin lira yeter” diyen de…

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 kişilik heyetle toplantılarına başladı. 

Dört oturumdan oluşacak, 2020'de geçerli olacak asgari ücretin belirleneceği toplantıların ikincisi bugün Türk-İş'in ev sahipliğinde gerçekleşecek. 

Tükenmez Haber’den Özlem Temena, 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren görüşmeleri sokağa, ekonominin kalbi semt pazarlarına sordu. 

Pazarda mikrofon uzatılan kişilerin derdi ortak: Geçinememek. 

Asgari ücret 1
Gıda fiyatları kasımda yıllık bazda yüzde 8,89 arttı/ Fotoğraf: Tükenmez Haber


“Asgari ücret nasıl belirleniyor?” sorusuyla başlayan röportajlara bazı pazar sakinleri yanaşmıyor. 

Temena’nın anlattığına göre “işten atılmak” kaygısıyla kamera önüne çıkmayanlar, kamera arkasından dertlerini anlatıyor.

“Ben konuşursam kötü konuşurum, başıma bir iş gelir’ diyen de var, umutsuzluk içinde gözlerini kaçıranlar da… 

Evinin ihtiyaçlarını karşılama telaşındaki Pazar sakinlerinden bazıları asgari ücretin en az 6 bin lira olmasını savunurken, bazısı 3 bin lirayı yeterli buluyor. 

Asgari ücretin az olduğunu, geçinemediklerini kamera karşısında anlatanlardan “Akşamları ek iş yapıyoruz, bir günlük izinde çalışmazsak geçinemeyiz. Evi otel olarak kullanıyoruz” diyen de var.  

En büyük tepki ise pazar fiyatlarını tek tek inceleyerek en ucuzunu bulma çabasındaki kadınlardan geliyor. Bu çabaya rağmen pazar arabalarının çoğu zaman boş kaldığını da söylüyorlar.

Asgari ücret 3
Bazı pazar sakinleri ev kirasından sonra kendilerine de para kalması gerektiğini söyledi/ Fotoğraf: Tükenmez Haber

 

“Pazara ayda bir kez çıkabiliyorum”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla beş çocuk yaptığını söyleyen bir kadın, “5 çocuk dediler yaptık, şimdi ben çocuklara nasıl bakacağım” diye soruyor. 

Asgari ücretin geçinmek için en az 5 bin lira olması gerektiğini de sözlerine ekliyor: Kirayı verince bize para kalmıyor. Pazara ayda bir kez çıkabiliyorum. 

Mevcut asgari ücret net 2 bin 20 lira 

Bir insanın beslenme, barınma, ısınma, giyinme, ulaşım ve eğitim gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için verdiği hizmet karşılığında ödenen en düşük ücret anlamına gelen asgari ücret, bekâr bir çalışan için aylık brüt 2 bin 558 lira 40 kuruş. 

Vergiler ve kesintiler düştüğünde bu miktar, 2 bin 20 lira 90 kuruş oluyor. 

Asgari ücret 2
Geçinebilmek için asgari ücretin 6 bin lira aşağısına düşmemesi gerektiğini savunan da var/ Fotoğraf: Tükenmez Haber

 

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 3 bin 6 lira 12 kuruş. Bunun, 396 lira 55 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 51 lira 17 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

İşçi sendikaları, asgari ücrete enflasyon oranının üzerinde bir zam talep ederken, muhalefet partileri asgari ücrete yapılacak zammın ‘insani koşullarda yaşayacak’ seviyeye çekilmesini istiyor. 

Mevcut durumda Türkiye İstatistik Kurumu’nun kasım ayı için açıkladığı enflasyon oranı yüzde 10,56. 

2018’de aşanan kur şokunun ardından Türkiye'de asgari ücret, euro cinsinden dört yıl öncesine kıyasla yaklaşık yüzde 33 değer de kaybetti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU