Fransa'da Macron karşıtları yine sokakta, sendikalar 'Greve devam' çağrısı yaptı

Fransa'da geçen hafta perşembe günü başlayan grevin ardından hükümetle sendika arasında dün yapılan görüşmelerde uzlaşıya varılamadı. Gösteriler bugün devam ediyor

Fotoğraf: AFP

Fransa'da geçen hafta perşembe günü başlayan grevin ardından hükümetle sendika arasında dün yapılan görüşmelerde uzlaşıya varılamadı. 

Gösteriler bugün de devam ediyor.
 

2636715888672706.jpg
Fotoğraf: AFP


Ülkedeki emeklilik reformunu yürüten Bakan Jean-Paul Delevoy ile sendika liderleri arasındaki görüşmeden bir sonuç çıkmadı.

Sendikalar, öğretmenler, doktorlar ve diğer kamu çalışanlarına bugün için grev çağrısında bulundu.
 

8790091469350881-min.JPG
Fotoğraf: Reuters


Başkent Paris'te dün ulaşımda ciddi aksamalar yaşandı.
 

3510068608223039.jpg
Fotoğraf: AFP


Ulaşım araçlarının çalışmaması üzerine çoğu kişi bisikletlerini kullandı. 

Fransa'da son 24 yılın en geniş katılımlı eylemine 800 bine yakın insan katılmıştı.

Gösterilerde, Fransız polisinin şiddeti ve sert müdahalesi dolayısıyla aralarında Anadolu Ajansı (AA) Foto Muhabiri Mustafa Yalçın'ın da olduğu gazeteciler ve çok sayıda vatandaş yaralanmıştı.

Emeklilik reformu tepkisi

Sarı yeleklilerin gösterilerinin ardından çok sayıda sektör çalışanı, bugün itibarıyla Macron yönetiminin hazırladığı emeklilik reformuna tepki göstermek amacıyla ülke genelinde süresiz grev başlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu reform, emeklilikte memur ve işçi ayrımını ve ayrıcalıkları kaldırmayı, emeklilik yaşını kademeli olarak 62'den 64'e çıkarmayı öngörüyor ve onlarca sektörü olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Greve gidenler arasında, Paris ve çevresinde toplu taşımayı düzenleyen RATP, Fransız Ulusal Demir Yolları Şirketi (SNCF) ve Fransız hava yolu şirketi Air France çalışanları, polisler, doktorlar, hemşireler, acil servis görevlileri de dahil sağlık çalışanları, öğrenciler, öğretmenler, memurlar, avukatlar, tarım işçileri, postane çalışanları, taksi ve nakliye şoförleri, elektrik üretim ve dağıtım şirketi EDF, otomotiv üreticisi Renault ve rafineri çalışanları bulunuyor.

TBMM Başkanı Şentop'tan yaralanan Türk gazeteci için Fransa'ya tepki

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Fransa'da Foto Muhabiri Mustafa Yalçın'ın polisin attığı gaz kapsülünün gözüne isabet etmesi sonucu yaralanmasına tepki gösterdi.

Şentop şu açıklamayı yaptı: 

Fransız polisinin göstericilere uyguladığı insanlık dışı uygulamalarının dünyaya duyurulması ne yazık ki Fransız polisini rahatsız etmiş olmalı. Fransa'da polisin göstericilere müdahalesi artık şiddet boyutunu geçip, terör boyutuna doğru ilerlemiştir.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU