Putin ve Zelenskiy, Paris’te “ateşkese” varsa da iki liderin beden dili soğuk rüzgarlar estiğinin işareti

Ukrayna’nın doğusunda ateşkes ilan edilmesi ve mahkum takası konusunda uzlaşmaya varan iki liderin el sıkışmaması, göz teması kurmaktan uzak durması ve basın toplantısında aralarına Merkel’le Macron’un oturması dikkati çekti

Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy yuvarlak masada karşılıklı oturdu (AP)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’in girişimiyle ilk kez Paris’te bir araya geldi.

Ukrayna’nın doğusunda barışın tesis edilmesi hedefiyle gerçekleşen toplantıda, anlaşmazlığın yaşandığı bölgede tam ve kapsamlı ateşkesin yıl sona ermeden devreye sokulması ve çatışmalarda tutuklanan tüm mahkumların takas edilmesi üzerinde anlaşmaya varıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Normandiya Dörtlüsü olarak anılan zirvede, Rusya sınırındaki tartışmalı bölgenin statüsünün ne olacağına dair çetrefilli sorularsa yanıtsız kaldı.

Çatışmayı sona erdirmeyi konuşan iki liderin beden dilleri de zirvede soğuk rüzgarlar estiği yorumlarına yol açtı: Yuvarlak masa toplantısında karşılıklı oturan Putin ve Zelenskiy kameralar önünde el sıkışmadı, siyasi anlaşmazlığın tarafları göz teması kurmaktan da kaçındı.

Bununla birlikte müzakerelerde birtakım taahhütler verildi. Reuters'ın haberine göre sonuç bildirgesinde, mahkum takası planının yanı sıra Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesinde var olan ancak tam olarak hayata geçirilmeyen ateşkes anlaşmasının uygulanmasına dair taahhütler yinelendi.

Taraflar ayrıca Rusya sınırındaki Donbass’ta yerel seçimlerin yapılmasıyla ilgili 4 ay sonra yeniden bir araya gelme konusunda anlaştı fakat seçimlerin nasıl gerçekleşeceğine dair ayrıntılardan bahsedilmedi.

 

Basın toplantısı Reuters.PNG
Zirve sonrası 4 lider ortak basın toplantısı düzenledi (Reuters)

 

Toplantı sonrası düzenlenen basın toplantısında Merkel’le birlikte Putin ve Zelenskiy’in arasına oturan Fransa lideri, seçimlere dair anlaşmazlığın sürdüğünü belirterek, “Bakanlarımızdan önümüzde 4 ayda bu konu üzerinde çalışmalarını istedik” dedi.

Putin: Ukrayna’ya doğalgazda yüzde 25 indirim yapabiliriz

TASS haber ajansına göre Putin ise basın toplantısında yaptığı açıklamada, Ukrayna’da endüstriyel tüketim için doğalgaz fiyatının yüzde 25 oranında düşürülebileceğini ifade etti.

Rusya lideri, “Herkesin bildiği bir çocuk tekerlemesi vardır: Bizim evde gaz var. Ya sende? Sende de var. Ancak adil ve dürüst bir çalışma üzerinde anlaşabilirsek  doğalgaz şu an nihai tüketicilere mal olduğundan çok daha ucuza gelebilir. İlk olarak endüstriyel tüketiciler, zira devamlı tüketiciler için, yurttaşlar için doğalgaz fiyatları sübvanse ediliyor ve fiyatları, sübvanse edilen miktarı baz alarak hesaplıyoruz. Bu basit bir iktisadi mantık” diye konuştu.

Rus doğalgazının Ukrayna üzerinden geçişine devam etmeye dair anlaşmayı da görüştüklerini kaydeden Zelenskiy ise bu konuda herhangi bir ayrıntı vermedi. Rus heyetinden bir yetkili, anlaşmanın çerçevesini şekillendirmek için ilgili makamlara talimatlar verildiğini söyledi.

Ukrayna’nın doğusunda 2014’te patlak veren çatışmalarda bugüne kadar 13 binden fazla kişi öldürülmüştü.

Yaşanan anlaşmazlık, Ukrayna’nın önemli bir bölümünü Moskova destekli ayrılıkçı grupların kontrol etmesine yol açmakla birlikte Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük doğu-batı çatlağını da derinleştirmişti.

Independent Türkçe için derleyen: Elvide Demirkol

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU