AİHM, Gezi davasının tek tutuklusu Osman Kavala hakkında ihlal kararı verdi

Kavala, 770 gündür cezaevinde bulunuyor

Fotoğraf: Twitter

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Gezi Parkı davasının tek tutuklu sanığı olan ve 770 gündür cezaevinde bulunan iş insanı Osman Kavala'nın başvurusu hakkında ihlal kararı verdi ve derhal tahliye edilmesi gerektiğini belirtti.

Mahkeme Kavala’nın tutukluluğunun makul bir şüpheye dayanmadığını ve Kavala’nın tutuklanmasının politik amaçla yapıldığını belirterek sözleşmenin 18. maddesinin de ihlal edildiğine karar verdi.

AİHM'in kararında, Kavala’nın tutukluluğunun ve kendisine yönelik suçlamaların doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisini hedef alan açıklamaları ile bağlantılı olduğunu ifade edildi.

Independent Türkçe'ye bilgi veren Kavala'nın avukatlarından İlkan Koyuncu, mahkemenin re'sen tahliye kararı verebileceğini söyledi. Koyuncu ayrıca, AİHM'in 90 sayfalık kararının tercümesini yaptırarak mahkemeye sunacaklarını da ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kavala davası hakkında

Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, 18 Ekim 2017'de Antep'te Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısından döndüğü sırada İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alındı.

Kavala 1 Kasım 2017'de tutuklandı ve bir yıldan daha fazla süredir iddianamesi hazırlanmadı.

Osman Kavala ile birlikte 16 kişinin ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılandığı "Gezi davası" 24-25 Haziran 2019'da başladı.

16 Kasım 2018'de Osman Kavala'nın dosyasıyla bağlantılı olduğu düşünülen operasyonla sivil toplum çalışanları ve akademisyenlere yönelik operasyonda 13 kişi gözaltına alındı. 12 kişi ifadelerinin ardından serbest bırakıldı, Helsinki Yurttaşlar Derneği Üyesi Yiğit Aksakoğlu ise tutuklandı.

Aksakoğlu ilk duruşmada tahliye edildi.

Kavala'nın yargılandığı davanın bir sonraki duruşması 24-25 Aralık'ta görülecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Osman Kavala'nın avukatları Prof. Köksal Bayraktar, Deniz Tolga Aytöre ve İlkan Koyuncu, AİHM kararının ardından bir açıklama yaptı.

Avukatların açıklamasında, Yargı Reformu'na atıf yapılarak şunlar söylendi:

10 Aralık İnsan Hakları Günü gibi anlamlı bir tarihte açıklanan bu önemli kararın hukuk sistemimizde oluşturulmaya çalışılan yargı reformu uygulamalarına katkı sağlamasını diliyoruz. Müvekkilimiz Osman Kavala'nın bu karar uyarınca, özgürlüğüne bir an önce kavuşmasını sağlayacak adımların vakit kaybetmeden atılmasını önemle vurguluyoruz.

Osman Kavala kimdir?

Osman Kavala, 1957'de Paris'te doğdu. İstanbul Robert Lisesi'ni bitirdikten sonra Manchester Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun oldu. Babası Mehmet Kavala'nın 1982 yılında vefat etmesinin ardından, Kavala grubunda yönetici olarak çalışmaya başladı.

Murat Belge’yle birlikte Türkiye’nin önde gelen yayınevlerinden İletişim Yayınları’nın kuruluşunda yer aldı. Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi, Center for Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa'da Demokrasi Merkezi) gibi çeşitli iş ve toplumsal kuruluşların Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu.

Açık Toplum Enstitüsü'nde Danışma Kurulu üyesi, Tarih Vakfı ve Diyarbakır Kültürevi'nin destekçisi olan Kavala Helsinki Yurttaşlar Derneği üyesi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU