Türk futbolunun kurtuluş reçetesi olarak görülen "Kulüp Lisans Talimatı" değiştirildi

TFF, Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play Talimatı'nda değişiklik yaptığını açıkladı. Kulüplerin takım harcama limitlerinin kabul edilebilir sapma oranı yüzde 30'dan yüzde 40'a çıkarıldı

Fotoğraf: AA

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), dün gerçekleştirdiği toplantıda, Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play Talimatı'da takımların harcama limitlerindeki sapma oranını yüzde 30'dan yüzde 40 yükselttiğini duyurdu.

TFF'nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play Talimatı'nın 'Kulüplerin Takım Harcama Limitlerinin Hesaplanması' başlıklı bölümünde değişiklik yapılarak 2019-2020 sezonu için kabul edilebilir sapma tutarının yüzde 30'dan yüzde 40'a yükseltilmesine karar verildiği belirtildi.

 

 

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

TFF Yönetim Kurulu'nun 09.12.2019 tarihli toplantısında; Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play Talimatının 'Kulüplerin Takım Harcama Limitlerinin Hesaplanması' başlıklı EK-XII'sinin E bölümünde değişiklik yapılarak 2019-2020 sezonu için kabul edilebilir sapma tutarının %30'dan %40'a yükseltilmesine; F bölümünün 2. paragrafında değişiklik yapılarak üst lige çıkan kulüplerin takım harcama limitlerinin artırılması usulünün belirlenmesine ve G bölümüne 5. madde eklenerek finansal borçlarını sona erdiren yada yapılandıran kulüpler veya finansal giderlerini azaltan kulüpler için takım harcama limiti artırımı usulünün belirlenmesine karar verildi.

"Puan silme, transfer yasağı ve kadro sınırlaması cezaları verilecek"

TFF Başkanı Nihat Özdemir, 10 Temmuz 2019'da dönemin Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Fikret Orman'la düzenlediği basın toplantısında "yenilenen Kulüp Lisans Talimatı'nın Türk futbolunun kurtuluş reçetesi olduğunu" söylemişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Özdemir, göreve geldikten sonra kulüplerin ve Türk futbolunun sorunlarını çözmek için yoğun bir çalışma süreci içinde bulunduklarını belirterek, "Kısa sürede çözüme kavuşturduğumuz en önemli konuların başında da kulüp lisans sistemi geliyor. Ankara'da gerçekleştirdiğimiz genel kurulumuzda delegelerimizin teveccühü ile TFF statüsünde, FIFA ve UEFA kurallarına uygunluk ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yapılandırmasının da temeli olacak statü maddelerimizde önemli değişiklikler yaptık. Bu değişikliklerle Kulüp Lisans Kurulumuzda reform niteliğinde yapılanmaya gittik" diye konuşmuştu.

Özdemir, kulüplerin bağımsız denetim şirketleri tarafından yıl boyu denetleyeceklerini vurgulayarak, şu ifadeleri kullanmıştı: 

Geçmişte sezon sonu yaptığımız kontroller artık sezon başı, ortası ve sonu olmak üzere sıkı bir şekilde devam edecek. Sezon öncesi kontrollerimizde her bir kulübümüzün takım harcama limitlerini belirleyeceğiz, bunu da internet sitemizden ilan edeceğiz. Takım harcama limitlerini aşan kulüplerimizin yeni futbolcu tescilleri yapılmayacak, kulüplerimizin gelir gider dengesi korunacaktır. Alınan bu tedbirler sayesinde limitini aşmayan kulüpler, Avrupa kupalarına katılım gösterdikleri takdirde, UEFA tarafından her hangi bir yaptırımla karşı karşıya kalmayacaklardır.

Kulüp Lisans Kurulu'nun talimatlara uymayan kulüplere uygulanabilecek yaptırımlardan da bahseden Nihat Özdemir, "Kulüplerimizin puan silme, transfer yasağı ve kadro sınırlaması gibi yaptırımlara maruz kalmaması için takım harcama limitlerine uyması zorunludur. Şu anda 1. Transfer Dönemi'nin içindeyiz. Kulüplerimiz elbette ki takımlarını güçlendirmek, yeni sezon öncesinde eksiklerini gidermek isteyeceklerdir ancak kulüplerimiz harcamalarını yaparken çok dikkatli olsunlar. Aksi takdirde bahsettiğimiz ağır cezalara maruz kalabilirler. TBB ile yapacakları muhtemel anlaşmaları riske atabilirler. Bütün bu çalışmaların amacı, kulüplerimizin bu ekonomik girdaptan çıkmasıdır" değerlendirmesinde bulunmuştu. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU