Venezuela’da darbe girişiminde bulunduktan sonra ülkeden kaçan subaylar amaçlarını anlattı

Venezuela’da 30 Nisan’da Maduro’ya karşı başarısız darbe girişimini gerçekleştiren askerlerin daha önce sığındıkları Panama Büyükelçiliği’nden kaçtığı aktarıldı

ABD'nin desteklediği muhalefet lideri Juan Guaido ve bir grup ordu mensubu 30 Nisan'da darbe girişiminde bulunarak halkı sokağa çağırmıştı (AP)

Venezuela’da 30 Nisan’da Nicolas Maduro’ya karşı ABD’nin desteklediği Juan Guaido ve partisi Voluntad Popular’ın lideri Leopoldo Lopez’in desteklediği darbe girişimine katılan 16 askerin daha önce sığındığı Panama Büyükelçiliği’nden kaçtığı aktarıldı. 

Ülkeden kaçtığı belirtilen askerlerle görüşen AP muhabiri Joshua Goodman’ın haberindeyse yarbay Illich Sanchez ve Rafael Soto’nun gizli bir “askeri operasyonun” parçası olarak küçük gruplar halinde seyahat ettiklerini söylediği belirtildi. Yürüttükleri “askeri operasyona” üst ve alt rütbeli onlarca askerin destek verdiği iddia edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bahsi geçen haberde Sanchez’in el yazısıyla kaleme aldığı ve AP’ye gönderdiği mektubun askerlerin kaçtığını doğruladığı ve “30 Nisan’da anayasaya, hukuka ve demokratik kurumlara uygun olarak karar alındığına dair tüm Venezuela halkını temin etmek isteriz” ifadelerinin yer aldığı belirtildi.

Sanchez ayrıca, “Askerlerimi gece 2’de topladığımda ve Venezuela’yı özgürleştireceğimizi söylediğimde gözyaşlarına boğuldular” dedi. Buna ek olarak Soto da, “Barışçıl bir geçiş için her şey kusursuz biçimde ayarlanmıştı” ifadelerini kullandı.

Venezuela basınının aktardığına göre, ülkenin başkenti Karakas’ta bulunan La Carlota Hava Üssü’nde çalışan ve bu üssü hedef alan askerler, başarısız olmalarının ardından üssün karşısında bulunan Panama Büyükelçiliği’ne kaçmıştı. Bahsi geçen askerler arasında bir kurmay albay ve iki yüzbaşının bulunduğu aktarılmıştı. 

 

ap.jpeg
Darbe girişimine dahil olan askerler daha önce Karakas'taki Panama Büyükelçiliği'ne sığınmıştı (AP)

 

30 Nisan’da Juan Guaido ve 2014’ten itibaren ev hapsinde tutulan Leopoldo Lopez ev hapsini ihlal ederek Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu devirme girişimiyle halkı sokağa çağırmıştı. Askerlerin serbest bıraktığı belirtilen Lopez, Twitter’dan Guaido’yla birlikte Carlota Hava Üssü’nde çektikleri fotoğrafı paylaşmıştı.

Venezuela Ulusal Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello’ysa darbecilerin herhangi bir askeri yerleşkeye girmelerinin söz konusu olmadığını belirterek, Carlota Hava Üssü’nden operasyonları yönettiklerini belirtmişti. Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez’se, silahlı kuvvetlerin anayasaya ve hükümete bağlılığını koruduğunu söylemişti. Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza’ysa, darbeyi ABD ve Kolombiya’nın planladığını belirtmişti. 

Venezuela’da darbe girişiminin gerçekleştiği esnada ABD’li Senatör Marco Rubio da Twitter’dan yaptığı paylaşımla darbe girişimine destek vermişti. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU