Erdoğan: Yunanistan’ın eli kolu bağlandı, onları çıldırtan da bu

Cumhurbaşkanı, Libya ile imzalanan mutabakatın ardından Atina'nın açıklamalarına tepki gösterdi: Onların kullandığı ifadeler bize bunları söyletmeye itiyor

TRT Haber, TRT 1, TRT Türk, TRT Avaz, TRT World, TRT Arapça, TRT Kurdi ve TRT Radyo ortak yayınına konuk olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mabeyn Köşkü’nde gerçekleştirilen canlı yayında Libya ile imzalanan Doğu Akdeniz mutabakatını ve güncel gelişmeleri değerlendirdi. 

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım'da imzalanan deniz yetki alanları sınırlandırmasına dair mutabakat muhtırasına ilişkin olarak açıklamalarda bulundu.

Doğu Akdeniz’deki diğer ülkelerin tepkisini çeken anlaşma hakkında TRT’de konuşan Erdoğan şunları söyledi:

Bu hakları koruyacağız. Türkiye hem karşı kıyı ülkesi olan Libya ile anlaşarak uluslararası deniz hukuka uygun davranmıştır. Hem de iki ülke arasında çizilen hat, adalar değil anakara üzerinden çizildiği için Yunanistan’ın eli kolu bağlandı. Yunanistan’ı çıldırtan bu. Onların kullandığı ifadeler bize bunları söyletmeye itiyor. Yunanistan’ın itiraz edebileceği bir başlık yok.

Libya'ya asker gönderme ihtimali

Libya isterse Türkiye bunun kararını kendisi verir, kimseden izin almayız. Türkiye dışına asker gönderilmesi bakımından atılması gereken adımlarımız var. Libya'ya her türlü desteği vermeye hazırız.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Libya ile mutabakat hakkında

Türkiye ile Libya'daki UMH arasında 27 Kasım'da "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası" ile iki ülkenin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının muhafazasını hedefleyen "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" imzalanmıştı. Türkiye, Libya'yla vardığı anlaşma sayesinde Yunanistan'la Kıbrıs ve Mısır arasında bir kalkan oluşturduğunu ve münhasır ekonomik bölgesinin batı sınırını oluşturduğunu kaydediyor. Atina ve Kahire, mutabakatın uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtirken; Güney Kıbrıs, Lahey'de bulunan Uluslararası Adalet Divanı'na başvurmaya hazırlanıyor.

Fransa'ya eleştiriler: Dışarı ile uğraşmaktan içerideki sorunlara vakit bulamıyorlar

Fransa’daki genel grev sonrası yaşanan olaylar hakkında da konuşan Erdoğan, şunları söyledi:

Avrupa ülkelerinin bu iki yüzlülüğü, hatta ben değiştirdim, çok yüzlülüğü polis şiddeti noktasında da karşımıza çıkıyor. Fransa’nın bugünkü sorunu bu noktada yatıyor: Fransa dışarıyla uğraşmaktan iç sorunlarına vakit bulamıyor. Aynı zamanda samimiyetlerini de sorgutlatmıyıyor. Gidiyor Mali’ye oraya da müdahale ediyor. Çağrılmış da gitmiş, sana ne ya? Mali’de ne işin var senin?

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU