Halaçoğlu’ndan, Şengör’e cevap: Gelişmenin, gerilemenin dinle veya alfabeyle alakası yok

Prof.Dr. Celal Şengör’ün “En cahil Türkler Müslüman Türklerdir” ve “Osmanlı Devleti, Türk tarihinin en alt noktasıdır” açıklamalarına Eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu’ndan cevap geldi

Yusuf Halaçoğlu / AA

Prof. Dr. Celal Şengör’ün Azerbaycan’da bir öğrenci grubuyla gerçekleştirdiği sohbet sırasında söylediği “En cahil Türkler Müslüman Türklerdir. Özellikle Osmanlı Devleti benim kanaatimce Türk tarihin en alt noktasıdır'' sözlerine Eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu’ndan itiraz geldi.

Halaçoğlu, Şengör’ün sözlerini haksız bulduğunu söyledi.

"Mikrobu bulan Akşemsettin, matematikçi Ali Kuşçu var" diyen Halaçoğlu, şöyle konuştu: 

O zaman mikropu bulan Akşemsettin’i, matematikçi Ali Kuşçu’yu, tıpta yeniliklere imza atıp, ameliyatlar yapan Sabuncuoğlu Şerefeddin’i nereye koyacaksınız? Gelişmenin veya gerilemenin dinle veya alfabeyle alakası yok. Çalışmayla ve ilmi çalışmalar yapan insanların önünü açmakla var. Evet Osmanlı döneminin son dönemlerinde Batı’ya oranla ilmi anlamda geri kalınmış, cehalet artmıştır. Osmanlı büyük sorunlarla uğraşmaktan eğitime yeterince yatırım yapamamıştır. Bu açığı kapatmak için bazı yenilikler yapılmaya çalışılmış, okullar kurulmuştur ancak yetersiz kalmıştır. Şunu da unutmamak lazım Cumhuriyet’i kuran kadrolar Osmanlı döneminde yetişmiştir.

celalşengör.jpg
Celal Şengör / Fotoğraf: AA

 

"Dine bağlamak yanlış"

Halaçoğlu, son dönemlerinde Osmanlı eğitim sisteminde ve ciraatlarında geriye gidişin yaşandığını vurgulayan Halaçoğlu, bunu devletle veya İslam’la özdeşleştirilmesini doğru bulmadığını belirtti.

Halaçoğlu, "O zaman Endülüs Emevileri dönemindeki gelişmeleri ya da bir dönem dünyanın ilim merkezleri olan Semerkant’ı, Buhara’yı nereye koyacağız? O zamanlar, Türkler yine Müslüman değil miydi? Avrupa’da cüzzamlılar adalara atılırken Osmanlı’ya başkent olduğu dönemde Bursa’da bu insanları tedavi etmek için hastane kurulmuştu. Yine akıl hastalarını tedavi için II. Beyazıt döneminde müzik ve sus sesinden faydalanılmıştı. Devletlerin ve toplumların geriledikleri ve yükseldikleri dönemler vardır. Batı’nın da böyle süreçleri olmuştur. Bunu dine bağlamak yanlış" diye konuştu. 

Şengör'ün, Osmanlı’nın Türk tarihinin en alt dönemi olduğu yönündeki görüşüne de itiraz eden Halaçoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

Yok öyle bir şey. En dip dönemi oluyorsa nasıl dünya gücü olabiliyor. Bu sadece askeri güçle olabilecek bir şey değil ki. Yönetimde istikrar ve ilmi alanda da gelişmeler lazım. Sinan Paşa matematiği bilmeden Süleymaniye’yi nasıl yapacaktı. Haksız bir söylem.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU