Türk-İş Başkanı: En azından nefes alacak bir asgari ücret...

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Sakarya'da asgari ücret görüşmeleri ile ilgili konuştu. Atalay, "Daha çok, daha kaliteli, daha güzel üretelim ama ürettiğimizden biz de en azından nefes alacak asgari ücret alalım. Talebimiz bu" dedi

Fotoğraf: AA

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret görüşmelerine ilişkin, "Daha çok, daha kaliteli, daha güzel üretelim ama ürettiğimizden biz de en azından nefes alacak asgari ücret alalım. Talebimiz bu." dedi.

Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun çalışmalarına devam ettiğini belirterek, tarafların 10 Aralık saat 14.00'te toplanıp görüşme yapacağını aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Komisyonun, DİSK ve Hak-İş başkanlarının kanaatini alacağını belirten Atalay şunları söyledi: 

Ona göre bir yol haritası izleyecekler. Türk-İş olarak 10 gün evvel ifadem şuydu; 'Elimizde bir veri var, açlık sınırı, yoksulluk sınırı, bir de yaşam maliyeti var. Dedik ki yaşam maliyeti 2 bin 578 lira. Bunun altında bir şey bizim için olumlu olmaz. Bunun altına 'evet' demeyiz. Bunun üstünde bir rakamı bulurlarsa DİSK ve Hak-İş'le oturup konuşsunlar, bizim komisyon da rakamı bize getirsin. Ay sonuna kadar komisyon, DİSK ve Hak-İş'in temsilcileriyle beraber çalışacak, dediğim noktalarda müspet bir şey olursa benimle konuşacaklar, olmazsa toplantıya katılmayacaklar.

"Rakamla ilgili konuşmak için evvela bu rakamı denemek lazım"

Atalay, asgari ücretin artırılmasına karşı çıkan bazı işverenlere de tepki gösterdi:

Bu parayı onlara verelim bir kere, 1-2 ay denesinler, hep beraber deneyelim. Bununla geçiniyorsa hep beraber susalım, geçinmiyorsa hiç konuşmayalım. Zaman zaman laf eden bakanlar da var. Desinler ki 'Bu paranın az olduğunu biliyoruz, imkanımız varsa vereceğiz, imkanımız olmasa da kısa zamanda vereceğiz.' En azından böyle bir laf desen ne zararı var ki? Yok, 'Batarız, çıkarız.' Rakam ortada. Bu rakamla ilgili konuşmak için evvela bu rakamı denemek lazım. Kapatsınlar 1 ay hepsini, ben de dahil olmak üzere geçiniyor mu, geçinmiyor mu bir görelim bakalım. Kimse batmasın.


Çalışanların yeteri kadar sorunu olduğunu savunan Atalay, Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) ve taşeron meselesini ülke gündeminden çıkarmak istediklerini söyledi.

 

Independent Türkçe, AA

 

DAHA FAZLA HABER OKU