Yeni Zelanda’da yanardağ patladı: 5 ölü 20 kayıp

Yeni Zelanda'da Whakaari Yanardağı faaliyete geçti. Kül ve dumanlar 3 bin 660 metre yüksekliğe ulaştı. 5 kişi hayatını kaybetti, 20 kişi kayboldu. Yaralanan 23 kişi ise adadan tahliye edildi

Yeni Zellanda’da bulunan Whakaari Yanardağı faaliyete geçti.

Radyo Yeni Zelanda'nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, yerel saatle 14.30 (TSİ 04.30) sıralarında yanardağdan kül ve duman bulutu yükselmeye başladı. 

Beyaz Ada’da bulunan yanardağın patlaması sonucu ilk belirlemelere göre 5 kişi hayatını kaybetti. 20 kişiye ise ulaşılamadığı öğrenildi.

afp1.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Ölü sayısı artabilir

Komiser Yardımcısı John Tims, 5 kişinin öldüğünü 20 kişinin ise kayıp olduğunu açıkladı. Tims, ölen, yaralanan ve kaybolan kişiler arasında turistlerin de bulunduğunu, kurtarılan 18 kişinin ise büyük bölümünün yaralı olduğunu ve bazılarında ağır yanıklar görüldüğünü söyledi.  Tims ölü sayısının artmasından endişe edildiğini aktardı.

 

 

Adaya kurtarma helikopterlerinin sevk edildiğini belirten yetkililer, bölgede yaşayanlara camlarını kapatarak evlerinden çıkmamaları yönünde uyarı yaptı.

Başbakan adaya gidecek

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, bugün geç saatlerde adaya gideceğini belirtti. Ardern patlama sırasında adada yaklaşık 50 kişi olduğunu duyurdu.

ap.jpg
Fotoğraf: AP

 

Ardern, yerel saatle 14.30 (TSİ 04.30) sularında meydana gelen patlamada yaralanan 23 kişinin Yeni Zelanda'ya nakledildiğini ifade etti.

afp.jpg
Fotoğraf: AFP

 

3 bin 600 metreye ulaştı

Araştırma grubu GNS Science'da görevli yanardağ uzmanı Brad Scott, patlama sonucu 3 bin 660 metre yüksekliğe kül ve duman yükseldiğini açıkladı. 

Birkaç dakikada adayı kapladı

Beyaz Ada'daki yanardağın faaliyete geçtiği sırada bölgede balık avlayan Dan Harvey, adayı kaplayan dumanın, nükleer bomba patlamalarından sonra ortaya çıkan duman bulutunu andırdığını anlattı.

Dumanların birkaç dakika içinde Beyaz Ada'yı kapladığını dile getiren Harvey şunları söyledi: Hemen eşimi aradım. 'Beyaz Ada'daki patlamayı duyarsan biz iyiyiz' dedim. Bizim için sorun değildi, uzaktaydık ama yakınlardaki insanlar için korkunçtu.

Yeni Zelanda'nın Kuzey Adası kıyılarındaki Whakaari Yanardağı, son olarak 2001'de aktif hale gelmişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU