Cezayir’de iki eski başbakan için 20 yıl hapis cezası istendi

Eski başbakanlar Ahmet Uyahya ve Abdulmalik Selal hakkında yürütülen yolsuzluk davasında istenilen ceza belli oldu

Fotoğraf: Twitter

Cezayir’de iki eski başbakan Ahmed Uyahya ve Abdulmalik Selal hakkında 20 yıl hapis cezası istendi.

Cezayir Cumhuriyet Başsavcılığı, ülkede yüzyılın davası olarak nitelendirilen dava kapsamında bugün yapılan duruşmada, iki eski başbakan için “Araç fabrikaları ve kamu fonlarında yolsuzluk yaptıkları” iddiasıyla 20 yıl hapis cezası talep etti.

Edinilen bilgiye göre Sidi Mhamed Savcısı, iki eski başbakan ve şu anda yurt dışında bulunan eski Sanayi Bakanı Abdusselam Buşavarib hakkında hapis cezası talep etti. Buşavarib için ayrıca 1 milyon Cezayir Dinarı (8 bin 300) dolar ceza kesilmesini istedi.

cezayir-mahkeme-F24.jpg
Duruşma sırasında mahkeme önünde geniş güvenlik önlemleri alındı / Fotoğraf: France24

 

Savcılık ayrıca, sanıkların mal varlıklarına el konulmasını da talep etti. Eski sanayi bakanlarından Yusuf Yusufi ve Beda Mahcub için ise 15 yıl hapis ve 8 bin 300 dolar para cezası kesilmesi istendi.

Cezayir’de dört farklı dönemde başbakanlık yapan Uyahya, 1995-1998, 2003-2006 ve 2008-2012 yılları arasında başbakanlık makamında bulundu.

Aynı davada yargılanan Selal ise, 2012-2014 ve 2014-2017 yılları arasında başbakanlık görevini yürütmüştü.

cezayir-mahkeme-f24-234.jpg

Cezayir'de Buteflika yönetiminden birçok ismin yargılanması devam ediyor / Fotoğraf: France24

 

Yargılanan siyasilerin listesi kabarık

Cezayir’de yüzyılın davası olarak isimlendirilen dava, ülke genelinde başlayan protestoların ardından istifa etmek zorunda kalan Eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika hükümetine uzanıyor.

Eski Cezayir Başbakanı Ahmed Uyahya, eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Abdulgani Zalan ile birlikte temmuz ayında tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Cezayir bölge mahkemesi başsavcılığı tarafından 26 Mayıs'ta yapılan yazılı açıklamada, eski Başbakanlar Ahmed Uyahya ve Abdülmelik Sellal ile eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanları Abdulgani Zalan ve Bucuma Tali, Ulaştırma Bakanı Ammar Tu, Maliye Bakanı Kerim Cudi, Ticaret Bakanı Ammara bin Yusuf, Tarım Bakanı Abdulkadir Buazki, Turizm Bakanı Ammar Gul, Sanayi ve Maden Bakanı Abdusselam Buşevarib, Cezayir Valisi Abdulkadir Zuh ve El-Beyyid Valisi Muhammed Camal Hanfar'ın haklarındaki yolsuzluk suçlamaları kapsamında Yüksek Mahkemeye sevk edildikleri ifade edilmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU