Kadıköy'de 'Las Tesis Türkiye' performansına polis müdahale etti, gözaltılar var

Kadın cinayetlerini, Şili’deki danslı eylemin benzeriyle protesto etmek isteyen gruba polis müdahale etti. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim ile Kadın Meclisleri Üyesi Ayşen Ece Kavas gözaltına alındı

Kadın Meclisleri'nin çağrısıyla, İstanbul Kadıköy'deki iskelede buluşan kadınlar, şiddet olaylarında öldürülen hemcinslerinin isimlerini anarak yürüyüş yaptı.

Grup daha sonra Şilili kadınların danslı protestosu “Las Tesis”in benzerini sergiledi.

"Suç bende değil, her nerdeysem, ne giydiysem suç bende değil" sözleriyle protesto gerçekleştiren kadınlara, polis müdahale etti.

"Kadınları değil, katilleri durdurun"

Çıkan olaylarda Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim ile Kadın Meclisleri Üyesi Ayşen Ece Kavas gözaltına alınırken, "Kadınları değil, katilleri durdurun" sloganları atıldı.
 



Kadınlar, polis müdahalesinin ardından Kadıköy Kalkedon Meydanı’na doğru öldürülen kadınların isimlerini anarak yürüdü. 

Kadın Meclisleri'nden tepki

Duruma tepki gösteren Kadın Meclisleri, Twitter hesabından paylaşımlarda bulundu:

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstanbul Valiliği: 7 kişi gözaltına alındı

İstanbul Valiliği de eyleme yapılan müdahale ve gözaltılar hakkında şu açıklamayı yaptı:

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından “Şili ülkesindeki kadın hakları ve kadınlara yönelik şiddet konularına dikkat çekmek” amacıyla bugün saat 15.00’te Kadıköy İskele Meydanı’nda bir etkinlik düzenlenmiştir.

Platform üyeleri tarafından düzenlenen etkinlikte yapılan dans gösterileri sonrasında atılan sloganlarda “tecavüzcü sensin, öldüren sensin, polisler, hâkimler, devlet ve başkan” şeklinde ifadeler kullanan söz konusu gruba yaptıklarının suç olduğu, eylemi durdurmaları ve dağılmaları için makul süre tanınmıştır.

Ancak; grubun dağılmamakta ısrar edip, konusu suç oluşturan sloganlara devam etmeleri üzerine, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü Kadın Grubu tarafından polis marifetiyle alan boşaltılmaya çalışılmıştır.

Etkinliği provoke eden ve güvenlik güçlerine mukavemette bulunan (7) şahıs Cumhuriyet Savcılığı talimatları ile gözaltına alınmıştır.

Las Tesis nedir?

Şili’deki feminist kolektif Las Tesis, 25 Kasım’da Şili Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Bakanlığı önünde kadın cinayetleri, cinsel saldırı ve istismar olaylarını protesto edip dans gösterisi sergilemişti.

Dünyada ses getiren performansın benzeri, Fransa ve İspanya gibi ülkelerde gerçekleştirilmişti. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU