Zincir marketler küçük yerleşim yerlerine giremeyecek, mahalle bakkalına yer açılacak

Henüz taslak aşamasında olan bir yasal düzenleme kapsamında zincir marketlerin küçük yerleşim yerlerine açılmasına nüfus kriteri getirilecek. Bakkalların kooperatifleşmesi sağlanacak

Fotoğraf: https://hayatevi.org/

Mahalle bakkallarının süpermarketlere karşı ayakta kalma savaşı verdiği bir dönemde Ticaret Bakanlığı’ndan yeni bir adım geliyor. 

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre Ticaret Bakanlığı’nın bir süredir üzerinde çalıştığı “Perakende Ticareti Taslağı” son şeklini almak üzere. 

Taslak, nüfusu 3 veya 5 binden az olan yerleşim yerlerinde zincir market açılmamasını öngörüyor. Dolayısıyla küçük esnafın buralarda yaşamasına olanak sağlanacak. 

Zincir marketler belli bir büyüklüğün altına inemeyecek ve bakkal büyüklüğünde açılamayacak. 

Bu sınırlandırma, bölge halkının daha ucuz gıdaya ulaşmasına engel olmasın diye küçük esnaf ve bakkallar, kooperatifler aracılığıyla desteklenecek. 

Bakkalların kooperatifleşmesi veya tarım kooperatifleriyle ortak çalışması sağlanacak. 

Ucuz gıda için ‘tedarik ve dağıtım kooperatifi’ modeli geliştirilecek. Bu kooperatifler, ayakta kalma güçlüğü çeken küçük esnafın ucuz gıdaya ulaşmasını sağlayacak.

Nuray Babacan’ın haberinde AK Parti içinde kurulan bir komisyona getirilen Kooperatifçilik Taslağı’ndan da bahsediliyor. 

“Perakende Ticareti Taslağı”na göre daha çok yol alınan Kooperatifçilik Taslağı, işlevsiz, naylon kooperatiflerin kapatılmasını ve suiistimallerin önlenmesini amaçlıyor. 

Türkiye’de yaklaşık 49 bin kooperatif ve 6 milyon kooperatif ortağı bulunuyor. 

Düzenlemeyle, kooperatif gelirlerinin makam ve yüksek huzur hakkı için kullanılması, üyelerin mağdur edilmesi, yeni üye yazımı ve üyelikten çıkarmayla ilgili yaşanan sorunların giderilmesi sağlanacak.

Tarım kooperatiflerinin üreticiye direkt ulaşmaları için ticaret yapmalarını kolaylaştıracak taslakla birlikte kooperatiflere, vergi, ilaç, istihdam yaratma gibi konularda teşvik getirilecek. 

Toptancı hallerinde özel yer ayrılacak. 

Yeni sistemde kadın girişimcilerin kurduğu kooperatiflere özel destek ve teşvikler getirilecek. 

Desteklenecek diğer bir alan ise seracılık olacak. 

Alışveriş merkezlerinin çalışma saatlerinden, zincir marketlere açılış izinlerine kadar çok alanda düzenleme içeren taslaklar henüz Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunma aşamasında değil. 


Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU