ABD'li 600'den fazla hukukçudan ortak mektup: Trump'ın azledilmesi için "kuvvetli deliller" mevcut

Uzmanlar, ABD Başkanı’nın "görev yeminine ihanet ettiğini" ifade eden mektuba imza attı

Azil soruşturması Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'le yaptığı telefon görüşmesinin ardından başlatılmıştı (AFP)

Yüzlerce akademisyen hukukçu, Donald Trump'ın azledilmeyi gerektirebilecek bir eyleme dahil olduğuna dair "kuvvetli deliller" bulunduğu sonucuna vardı.

ABD Kongresi'ne yazılan açık mektupta; Yale, Rutgers ve Harvard gibi üniversitelerin hukuk fakültelerinden 600'den fazla akademisyen Başkan'ın görevden alınmasının anayasaya uygun olacağını ifade etti.

Açık mektupta şu ifadelere yer verildi:

Kongre tarafından belirlenmiş ulusal güvenlik çıkarlarına zarar vermesi pahasına, kişisel ve siyasi menfaati için Amerikan seçimlerini tahrif etmek adına yabancı bir hükümetin kendisine yardım etmesi için başkanlık yetkisini kullanarak Başkan Trump'ın görev yeminini ihanet ettiğine dair kuvvetli deliller mevcut. (Trump'ın) eylemi tam da kurucuların demokrasimize tehdit oluşturabileceğinden endişelenerek anayasaya azletme çözümünü eklediği türden bir tehdit.

Akademisyenler, sonucun Trump'ın siyasi rakibi Joe Biden'ı soruşturması için Ukrayna'ya baskı yapma girişimi nedeniyle gerçekleşen azil soruşturması oturumlarında şimdiye kadar dinlenen kanıtlara dayandığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunlar arasında, ABD yetkilileri Gordon Sondland ve William Taylor'ın ifadeleri, Trump'ın Ukrayna devlet başkanıyla yaptığı telefon görüşmesi yer alıyor.

Akademisyenler Başkan'ın bir suç işleyip işlemediği üzerine kendi görüşlerini bildirmediklerini belirtti.

Hukukçular şu sonuca vardı:

Başkan'ın azledilip edilmeyeceği ve makamından alınıp alınmayacağı kararını Anayasa nihayetinde Kongre'ye veriyor. Ancak eğer Temsilciler Meclisi, Başkan'ı burada anlatılan eylemi nedeniyle azlederse ve Senato görevden alınması için oy verirse, anayasal yetkileri çerçevesinde doğru kararı almış olurlar. Başkan Trump'ın eylemi yolsuzluk, ağır suç ya da kabahat veya her iki biçimde de tanımlansa, Anayasamıza göre açıkça azledilebilirdir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU