Genel grevin sarstığı Fransa'da gözler Macron'un bakanlarla yapacağı görüşmeye çevrildi

Macron’un radikal emeklilik reformunun ülke çapında protesto edilmesi ve genel grev ilan edilmesinin ardından Macron bugün bakanlarla bir araya gelecek

Geçen hafta düzenlenen genel grevin on yıldır ülkede gerçekleştirilen en büyük sendika eylemi olduğu aktarıldı (Reuters)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, radikal emeklilik reformuna dair ülke çapında genel grev ilan edilmesinin ve önemli toplu taşıma servislerinin durma noktasına gelmesinin ardından bakanlarla bugün bir araya gelecek. 

Puan bazlı emeklilik sisteminin duyurulmasının ardından perşembe günü ülke çapında pek çok farklı meslek kolundan kişinin ve sendikaların genel greve gitme kararı almasıyla sağlık, eğitim ve ulaşım alanında aksamalar yaşanmıştı. 

Fransa’da 1995’te benzer bir emeklilik reformunun hükümet tarafından getirilmek istenmesinin ardından üç hafta süren genel grev yetkililerin  geri adım atmasına neden olmuştu. Ancak Fransa Başbakanı Edouard Philippe hükümetin bu kez planı geri çekmeyeceğinde ısrar etti. 

Le Journal du Dimanche’ye konuşan Philippe, “Eğer bugün geniş kapsamlı, ciddi ve aşamalı bir reform gerçekleştirmezsek, yarın bir başkası gerçekten sert bir reform uygular” ifadelerini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransa Genel İş Konfederasyonu (CGT) lideri Philippe Martinez’se, “Emeklilik reform planı geri çekilene kadar greve devam edeceğiz” diye belirtmişti.

Sendikalar salı günü ülke çapında düzenlenecek gösterilerinin ikinci ayağının gerçekleştirileceğini belirtti ve AFP'nin aktardığına göre durma noktasına gelen toplu taşımada önümüzdeki günlerde herhangi bir düzelme beklenmiyor. 

Sendikalar, Macron’un emeklilik planının kamuda ve özel sektörde çalışan milyonlarca insanın resmi emeklilik yaşı olan 62 yıldan daha fazla çalışmaya zorlanacağını söylüyor. Öngörülen reforma göre mevcut 42 farklı emeklilik sistemi tek bir çatı altında toplanacak. 

Fransa İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre perşembe günü gerçekleştirilen eylemlere en az 800 bin kişi katıldı. Bu sayı eylemlerin yaklaşık 10 yıldır gerçekleştirilen en büyük sendika eylemi olduğuna işaret ediyor. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU