ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey Erbil'de: Kürt dostlarımı görmeye geldim

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’nin Bağdat ziyaretinin ardından ikinci durağı Irak Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil oldu

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Erbil'de Mesut Barzani ile bir araya geldi / Fotoğraf: Twitter

Eski Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başkanı Mesut Barzani bugün Erbil’e bir ziyaret gerçekleştiren ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile bir araya geldi.

Jeffrey’e ABD’nin Erbil Başkonsolosu Seteven Fagin, ABD’nin Suriye’deki güçlerinin komutanı General Erick Hell, askeri ve diplomatik isimlerden oluşan bir heyet eşlik etti.

Jeffrey, bölgedeki huzur ortamı ve kalkınmaya dikkat çekerek, ülkesinin IKB’yle olan ilişkilerinin geliştiğini söyledi.

“İstikrar ortamının bozulması IŞİD’e örgütlenme fırsatı veriyor”

ABD’li diplomatın önceki gün Süleymaniye’nin Kifri ilçesinde IŞİD saldırısı sonucu hayatını kaybeden Peşmergeler için Barzani’ye başsağlığı dilediği ifade edildi.

Irak’taki son gelişmeler ve göstericilerin taleplerinin ele alındığı görüşmede, iki isim de şiddetin tırmanmasından duydukları endişeyi dile getirerek, Irak’ta istikrar ortamının bozulmasının IŞİD’e yeniden örgütlenme fırsatı sunduğunu ileri sürdü.

Görüşmede Suriye’nin kuzeydoğusundaki son gelişmeler de ele alındı. Bölgede yapılmak istenen demografik değişikliğin önüne geçilmesi gerektiğini belirten Jeffrey ve Barzani, Kürt halkının bir kez daha Suriye’de acı çekmesine, göçe maruz kalmasına izin verilmemesi gerektiği kaydetti.

Jeffrey’nin Rojava ile ilgili Barzani’nin fikir ve desteğine ihtiyaç duyduklarını söylediği belirtildi.

 

James Jeffrey - Mesrur Barzani
James Jeffrey Erbil'de IŞİD'e karşı mücadelede desteklerinin devam edeceğini söyledi / Fotoğraf: Basnews

 

Erbil’de ikinci görüşme

Jefrey ve beraberindeki heyet IKB Başbakanı Mesrur Barzani ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin ardından konuşan Barzani, ABD’nin IŞİD’e karşı mücadelede Peşmerge’ye destek ve yardımlarını sürdüreceğini söyledi.

Jeffrey: Dostlarımı ziyarete geldim

IKB’ye geldiği için çok mutlu olduğunu söyleyen Jeffrey, “Irak Kürdistanı’ndaki dostlarımı ziyarete geldim” dedi.

IŞİD saldırıları nedeniyle son zamanlarda yaşanan kayıplardan ötürü üzüntü duyduğunu belirten Jeffrey, “Sizinle birlikte teröre karşı savaşa devam edeceğiz. Sadece Irak’ta değil, tüm bölgede huzur ve istikrarın sağlanması için çalışacağız” diye konuştu.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU