Irak’tan Erbil’e Peşmerge bütçesi

Irak Savunma Bakanlığı Güvenlik ve Savunma Komitesi, Irak Kürdistan Bölgesi’ne (IKB) bağlı Peşmerge güçlerine Anayasa’da yer alan bütçeyi tahsis etme kararı aldı

Fotoğraf: AA - Irak PArlamentosu

Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komitesi Üyesi Nasır Herki yaptığı basın açıklamasında, mecliste Güvenlik ve Savunma Komitesi üyeleriyle askeri yetkililerin yaptığı toplantıda, Peşmergeye, Savunma Bakanlığı bütçesinden 68 milyar dinar (yaklaşık 56,6 milyon dolar) tahsis edilmesi kararı alındığını söyledi.

Toplantıda bulunan askeri yetkililerin IŞİD’in varlığının bazı bölgelerde devam ettiğine işaret ettiğini belirten Herki, bu nedenle merkezi yönetim güçleriyle Peşmerge arasında işbirliğinin önemli olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bağdat yönetimi, Irak Kürdistan Bölgesi'nin bütçesini son 5 yıldır göndermiyordu. 

Irak Parlamentosu 140’ıncı maddenin uygulanması için de bütçe ayırmıştı

İki hafta önce Irak Anayasası’nın 140’ıncı maddesinin uygulanması için 50 milyar Irak dinarının tahsis edildiği kaydedilmişti. 

Irak Parlamentosu üyesi Merivan Nadir, konuyla ilgili Irak medyasına yaptığı açıklamada önceki yıllarda söz konusu maddenin uygulanması için herhangi bir bütçenin ayrılmadığını hatırlatarak, “140’ıncı madde bağlamında zarar görmüş kişilerin masrafları için sadece bu yıl için 420 milyar dinar gerekliydi. Ama sadece 50 milyar dinar tahsis edildi. Bu bütçe Irak Parlamentosu tarafından 140'ıncı madde için ayrıldı” demişti.

Eski Irak Başbakanı Haydar İbadi, 2014 yılında Irak Kürdistan Bölgesi’nin anayasada %17 olan bütçesini %12’ye düşürmüştü. IKB’ye tarafı bütçenin tekrar %17’ye çıkarılması için yoğun bir diplomasi trafiği yürüttü ama ikna çabaları sonuç vermemişti.
 

DAHA FAZLA HABER OKU