Van ve Batman’da dört belediyeye kayyum atandı

Van’ın Başkale, Özalp ve Muradiye ilçeleri ile Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı İkiköprü Belediyesi’ne kayyum atandı

Fotoğraf: AA

Van'da haklarında yürütülen “terör soruşturması” kapsamında iki gün önce gözaltına alınan HDP'li Başkale Belediye Başkanı Erkan Acar, Özalp Belediye Başkanı Yakup Amaç ve Muradiye Belediye Başkanı Yılmaz Şalan’ın yerine kayyum atandı.

Valilikten yapılan açıklamada, “Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınmaları göz önünde bulundurularak Anayasanın 127'nci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 47'nci maddelerine istinaden İçişleri Bakanlığımızın 6 Aralık tarihli onayı ile geçici bir tedbir olarak görevlerinden uzaklaştırıldı” denildi.

Van’ın Başkale Belediyesi’ne Kaymakam Asım Solak, Özalp Belediyesi’ne Kaymakam Abdulkadir Çelik ve Muradiye Belediyesi’ne de Kaymakam Erkan Savar kayyum olarak atandı.

İkinci kayyum haberi de Batman’dan geldi. Beşiri ilçesine bağlı HDP’li İkiköprü Belediyesi’ne de kayyum atandı.

Batman Valiliği’nden yapılan açıklamada, İkiköprü Belde Belediye Başkanı Osman Karabulut hakkındaki "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2015/294 esas sayılı dava dosyasının derdest olduğunun anlaşıldığı bildirildi.

Karabulut'un, devam eden adli işlem süreci göz önünde bulundurularak Anayasa'nın 127. maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 47. maddesine istinaden İçişleri Bakanlığının 6 Aralık 2019 tarihli onayıyla geçici tedbir olarak görevinden uzaklaştırıldığı belirtilen açıklamada, Belediye Kanunu'nun 45 ve46. Maddeleri kapsamında Beşiri Kaymakamı Sinan Aşcı'nın İkiköprü Belde Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildiği kaydedildi.

28 HDP’li belediyeye kayyum atandı

31 Mart seçimlerinin ardından ilk olarak 19 Ağustos’ta Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyeleri'ne kayyum atandı.

Daha sonra ise yapılan kayyum atamaları ve tarihleri şöyle:

17 Eylül, Diyarbakır’ın Kulp,

18 Eylül Erzurum’un Karayazı,

18 Ekim, Hakkari, Yüksekova ve Nusaybin,

22 Ekim, Diyarbakır’ın Kayapınar, Bismil, Kocaköy ile Van’ın Erciş,

29 Ekim, Şırnak’ın Cizre,

2 Kasım, Van’ın Saray,

4 Kasım, Mardin’in Kızıltepe,

9 Kasım, Van’ın İpekyolu,

13 Kasım, Diyarbakır’ın Yenişehir ve Hazro, Şırnak’ın İdil ve Tunceli’nin Akpazar Belde Belediyesi,

7 Aralık, Van’ın Başkale, Özalp ve Muradiye ile Batman’ın İkiköprü Belediyesi.

Son kayyum atamaları ile beraber HDP’nin üçü büyükşehir olmak üzere toplam 28 belediyesine kayyum atanmış oldu.

 

Independent Türkçe AA

DAHA FAZLA HABER OKU