Diyarbakır’da toplanan Kürt partilerinden ‘ulusal birlik’ deklarasyonu

Partilerinin temsilcileri, ortak bir deklarasyon açıklayarak ocak ayında bir çalıştay gerçekleştireceklerini duyurdu

Fotoğraf: Tükenmez Haber

Kürt siyasi partileri 5 Aralık'ta Diyarbakır'da gerçekleştirdiklerini toplantının sonuç bildirgesini Diyarbakır'da bir basın toplantısı ile açıkladı. 'Ulusal birlik' çağrısı yapılan sonuç bildirgesinde Ocak ayında bir çalıştay gerçekleştirileceği ve 'Kürdistani İttifak Çalışması' adı altında faaliyetler yürütüleceği duyuruldu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T), Kürdistan Demokrat Partisi- Kuzey (KDP-Bakur), İnsan ve Özgürlük Partisi, Azadi Hareketi, Azadi Partisi ve Kürdistan Komünist Partisi (KKP) temsilcileri, Diyarbakır’da yaptıkları toplantının deklarasyonunu açıkladı.

Deklarasyonda şu ifadelere yer verildi:

AK-Parti-MHP iktidarı, var olan yasaları ve uluslararası normları çiğneyerek, halkımızın oyları ile seçilmiş Belediye Başkanları ve seçilmiş meclis üyeleri yerine kayyım atıyor. Böylece yerel demokrasiye ve halkımızın siyasi iradesini seçim yolu ile belirlemesine darbe vuruyor. Açıkça halkımızın iradesini tanımıyor. Kürt siyaset kadrosuna yönelik keyfi gözaltılar, tutuklamalar, sabaha karşı evlere yönelik baskınlar ve tutuklamalar hız kesmeden devam ediyor. Halkımızın ve seçilmiş temsilcilerinin yasal, meşru siyaset yapma hakkını iktidar fiilen ortadan kaldırıyor.

Burada ve sınır ötesinde yaşananlar halkımızda ve siyaset kadrolarında; öfke birikimiyle birlikte başta ulusal ittifak olmak üzere meşru-yasal zeminde etkili bir şekilde karşı koymak için yeni arayışları da zorunlu kılmaktadır.

Kürdistan parçalarında yaşanan gelişmeler; Kürdistan halkını dünya halklarının ve kamuoyunun ilgi odağı haline getirmiştir. Halkımız lehine güçlü bir uluslararası kamuoyu yaratmıştır. Eğer bizler ortaklaşıp, güçlerimizi birleştirirsek; demokratik, barışçıl ve siyasal mücadelemize yönelik uluslararası kabul ve destek daha da güçlü olacaktır. İçinde bulunduğumuz zorlu koşulların üstesinden gelebilmek için halkımızın talebi, ortaklaşmak ulusal baskı ve zulme, yoksulluk ve ekonomik çöküşe birlikte karşı durmaktır. Bu amaçla 05 Aralık 2019 tarihinde aşağıda imzası bulunan siyasi parti ve hareketlerimiz ulusal ittifak gündemiyle toplantı gerçekleştirdiler.

Alınan kararlar

Açıklanan deklarasyonda alınan kararlar şöyle:

I-Kuzey Kürdistan’da Ulusal İttifak yaratmayı;

II-Kalıcı Ulusal İttifaka varma hedefinde faaliyetlerini ‘Kürdistani İttifak Çalışması’ adı altında sürdürmeyi;

III- Ulusal İttifakın yapısı, çerçevesi, bileşenleri, işleyişi, yol ve yöntemine ilişkin 18-19 Ocak 2020 tarihinde iki günlükbir Çalıştay gerçekleştirmeyi;

IV-Çalıştay hazırlığının beş kişilik bir komisyon tarafından organize edilmesini;

V- Ulusal İttifak faaliyetinin başlangıç aşamasında hali hazırda yer almayan tüm Kürdistanî parti ve hareketlerimizin Kürdistani İttifak Çalışması’nın içinde yer almaları için saflarımızın açık olduğunu; kararlaştırdı.

Son olarak deklarasyonda ittifakın kalıcı hale getirildiği ifade edilerek şu ifadelere yer verildi:

Ülkemizin, halkımızın duyarlılıklarını, kaygılarını, kazanımlarını dikkate alan Kürdistani İttifak Çalışması olarak; halkımıza, aydınlarımıza, rûspilerimize, tüm sivil toplum örgütlerimize çağrımız, bugün ilk adımını attığımız bu tarihi yürüyüşte bizi görüş, öneri ve eleştirilerinizle destekleyin. Bu yürüyüşü birlikte omuzlayalım, kalıcı Ulusal İttifak hedefini birlikte büyütelim diyoruz.

Tükenmez Haber

DAHA FAZLA HABER OKU