Birleşik Krallık Genelkurmay Başkanı Carter: IŞİD kesinlikle yenilmedi

Yıllık konuşmasında Carter, çatışan çok sayıda silahlı grubun varlığı nedeniyle Suriye’nin kısa sürede “yangın yerine” dönüşebileceğini söyledi

Nick Carter, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford'la ocak ayında Brüksel'de düzenlenen NATO zirvesinde bir araya gelmişti (ABD Savunma Bakanlığı)

Birleşik Krallık Genelkurmay Başkanı Nick Carter, Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'ndeki yıllık konuşmasında, IŞİD ve onun benimsediği aşırılık tehdidinin “kesinlikle bertaraf edilmediğini” belirtti.

Savaş bölgesinde farklı silahlı gruplar arasında çatışmalar yaşandığını kaydeden Carter, “DAEŞ (IŞİD) ve onun temsil ettiği aşırılık yanlısı fikirler kati surette yenilmedi. Geçen hafta cuma günü Londra Köprüsü’nde üzücü bir şekilde kendini gösterdiği gibi terör tehdidi hızla artıyor” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Radikal fikirlere sahip olduğu ve tutuklandıktan sonra serbest bırakıldığı kaydedilen Osman Han’ın Londra'da düzenlediği belirtilen saldırıda iki kişi bıçaklanarak öldürülmüştü.

Daily Mail’in haberine göre Londra’da yaptığı konuşmada Orgeneral Carter, “ülkesinin düşmanlarının demokrasiyi tehdit etmek için yalan haberler, casuslar ve yıldırma eylemlerine başvurduğu bir ‘siyasi savaş’ çağına girildiğini” söyledi.

“Binden fazla silahlı grubun savaştığını” belirttiği Suriye için “Elbette farklı aktörlerin çok farklı gündemleri vardır” diyen Carter, bu ülkenin kolayca geniş çaplı bir yangın alanına dönüşebileceğini ifade etti. 

Londra Köprüsü’nde iki kişiyi öldüren saldırgan Osman Han’ın bir süre önce tutuklanıp salıverilmesi iktidar ve muhalefet partileri arasında karşılıklı suçlama yarışına dönüşmüş; eski Kraliyet Başsavcısı Nazir Afzal, Başbakan Boris Johnson’ı defalarca uyardığını ancak Johnson’dan bu insanları radikallikten kurtarmak için “paralarının olmadığı” cevabını aldığını söylemişti.

Öte yandan ABD yönetimi dün yaptığı açıklamada Suriye'nin kuzeydoğusundan asker çekme işleminin tamamlandığını duyurmuştu. Bu hamleyle birlikte ABD'nin Suriye'de toplamda yaklaşık 600 askerinin kaldığı kaydedilmişti. 

 

Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU