Aşı karşıtlığı arttı, kızamık 140 bin can aldı

Dünya Sağlık Örgütü, geçen yıl kızamık salgını nedeniyle 140 bin kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Aşı karşıtlığının neden olduğu salgında ölenlerin çoğunu 5 yaşından küçük çocuklar oluşturdu

Fotoğraf: AA

Dünyada aşı reddi yayılıyor. Buna bağlı olarak salgın hastalıkların görülme oranlarında da artış yaşanıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO)2018 yılı kızamık raporuna göre, 140 bin kişi kızamık sebebiyle hayatını kaybetti. Ölümlerin büyük oranını 5 yaşın altındaki çocuklar ve bebekler oluşturdu.

2018 yılında en çok kızamık vakası Güneydoğu Asya'da görüldü. İkinci sırayı ise Afrika aldı.

Verilere göre, geçen yıl Afrika’da 1 milyon 759 bin kızamık vakası rapor edildi, hastalık kara kıtada 52 bin 600 can aldı. Güneydoğu Asya’da ise 3 milyon 803 bin 800 vakada 39 bin 100 ölüm yaşandı. 2 milyon 852 bin 700 kişinin kızamık olduğu Doğu Akdeniz ülkelerinde 49 bin kişi hayatını kaybetti. Batı Pasifik ülkelerinde 408 bin 400 kızamık hastasının bin 300’ü öldü. Aşılama organizasyonlarının önemini ise Avrupa ve Amerika’daki sayılar ortaya koydu. 861 bin kişinin hastalandığı Avrupa’da 200 kişi hayatını kaybederken, ABD de ise 83 bin 500 kızamık vakasında ölüm olayı kayıtlara geçmedi.

1.jpg
Fotoğraf: Reuters

 

En çok yoksul ülkeler etkilendi

Kongo Cumhuriyeti, Liberya, Madagaskar, Somali ve Ukrayna kızamık vakalarının en fazla yaşandığı ülkeler olarak kayıtlara girdi.

Avrupa'da ise İngiltere, Arnavutluk, Çekya ve Yunanistan, "kızamıktan arınmış" ülke statüsünü 2018 yılında kaybetti.

2.jpg
Fotoğraf: Reuters

 

İkinci dozu da yaptırmak şart

Kızamık aşıyla önlenebiliyor. Aşının iki doz halinde yapılması gerekiyor. Son 10 yılda aşılama oranları düşüyor. WHO ve UNICEF verilerine göre, 2018 yılında dünya genelinde çocukların yüzde 86'sı kızamık aşısı dozunu aldı. İkinci dozu alan çocuk oranın ise yüzde 70’in altında kaldı.

3.jpg
Fotoğraf: Reuters

 

Çocuklar aşılanmadığında, tüm topluluklar risk altında

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr Tedros Adhanom Ghebreysus, “Bir çocuğun kızamık gibi aşı ile önlenebilir bir hastalıktan ölmesi açıkçası bir öfke ve kolektif bir başarısızlıktır. Hayat kurtarmak için herkesin aşılardan yararlanabilmesini sağlamalıyız” dedi.

Aşı İttifakı Gavi’nin CEO'su Dr. Seth Berkley ise  “Aşıyla kolayca önlenebilir bir hastalık nedeniyle vakalarda ve ölümlerde hızlı bir artış yaşanması bir trajedi. Büyük kızamık salgınları, aşılama ve sağlık sistemlerinin zayıf olduğu ülkeleri vurdu” ifadelerini kullandı.

UNICEF Genel Müdürü Henrietta Fore, “Tamamen önlenebilir bir hastalık olan kızamıktan, geçen yıl kabul edilemez sayıda çocuğun ölmesi hastalığın çocuklar için hala bir tehdit olduğunu kanıtlıyor. Çocuklar aşılanmadığında, tüm topluluklar risk altındadır. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde bu yıl 5 yaşın altındaki 4.500'den fazla çocuk hayatını kaybetti. Samoa’da da salgın can almaya devam ediyor” dedi.

Son 18 yılda, yalnızca kızamık aşısının 23 milyondan fazla hayat kurtardığı tahmin ediliyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU