Boris Johnson'ın Huawei’le selfie çekmesi ulusal güvenlik kaygısına yol açtı

Muhafazakar Parti sözcüsü telefonun başbakana ait olduğunu reddetti

ABD, Huawei'yi daha önce ticari kara listeye almıştı (borisjohnsonuk / Instagram)

Boris Johnson'ın Huawei marka telefonla çektiği selfie, ulusal güvenlik kaygılarına yol açtı.

Çin merkezli şirketin ülkenin hükümetiyle yakın ilişkisi göz önünde bulundurulduğunda, donanımının güvenli olup olmadığına ilişkin tartışmalar bir süredir gündemdeydi. Bu tip endişeler, Birleşik Krallık'ın internet altyapısının kurulmasına şirketin yardım etmesine izin verilip verilmeyeceği gibi sorular doğurmuş ve tüm bu kaygılar Johnson tarafından da onaylanmıştı.

Ancak başbakan, ITV’nin Bu Sabah (This Morning) programının sunucuları Phillip Schofield ve Holly Willoughby’le selfie çekmek için firmanın akıllı telefonlarından birini kullanırken görüldü. İki sunucuya verdiği röportajın ardından, Johnson selfie çekmek için Huawei P20 olduğu tahmin edilen telefonu kullandı.

Muhafazakar Parti sözcüsü sonrasında telefonun başbakana ait olduğunu reddetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat programda, Willoughby, Johnson'ın röportajdan sonra gelip "aniden telefonunu çıkarıp selfie çektiğini" söylemiş, Schofield'sa "ama düğmeye basması gerektiğini bilmiyordu.." demişti.

Çekilen fotoğraf daha sonra Johnson'ın kişisel Instagram hesabından paylaşıldı.

Başbakan Johnson'ın telefonu kullanması, şirkete ve şirketin Çin devletiyle yakın bağlantısına dair hararetli bir tartışma gündemdeyken gerçekleşti. Eleştirmenler, Huawei’nin iletişim ekipmanlarının Batı’daki insanları gözetlemek için kullanılabileceğini savunuyor, şirketse bu iddiaları bugüne kadar sürekli yalanladı.

Şirket faaliyet gösterdiği her ülkede, yasalara uyduğuna dair ısrar ediyor.

Şirkete ticari kısıtlamalar getiren ABD daha önce, eğer Çinli şirkete Birleşik Krallık'ın (BK) 5G altyapısının oluşturulmasında görev verilirse BK, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın dahil olduğu Beş Göz (Five Eyes) istihbarat paylaşım ortaklığının diğer üyeleriyle gelecekteki işbirliğinin riske girebileceğini ileri sürmüştü.

Johnson çarşamba günü Britanya'nın 5G ağını kurma konusunda iletişim şirketine bir rol verilip verilmemesi konusuna ilişkin Birleşik Krallık'ın ulusal güvenliğinden taviz vermeyeceğini söyledi.

 

 

Watford'da, NATO'nun 70. yıl dönümünde yapılan zirvenin sonunda dünya liderlerine hitap eden Johnson "Huawei ve 5G konusunda, ülkenin yabancı yatırımlara karşı gereksiz derecede düşmanca davranmasını istemiyorum. Öte yandan, hayati öneme sahip ulusal güvenlik çıkarlarımızı da, diğer Beş Göz istihbarat ortaklarımızla işbirliği yapma kabiliyetimizi de tehlikeye atamayız: Bu da böyle olacak, Huawei hakkındaki kararımızı belirleyen temel kriter bu olacak" dedi. 

Muhafazakar Parti, olayla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Huawei'nin BK 5G altyapısının "temel olmayan" kısımlarında çalışmasına izin verilip verilmeyeceği konusundaki hükümet incelemesi sürüyor.

Kararın genel seçimlerden sonra açıklanması bekleniyor.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU