Bahçeyle uğraşmak veya yürüyüş yapmak prostat kanseri riskini yarı yarıya azaltabilir

Günlük egzersiz yapanların hastalığı geliştirme riskinin yüzde 51 azaldığı tespit edildi

Prostat kanseri erkeklerde en yaygın görülen kanser tiplerinden (Reuters)

Yeni bir araştırmaya göre düzenlİ egzersiz yapan erkekler prostat kanseri riskini yarı yarıya azaltabilir.

Uzmanlara göre günlük aktiviteler (bahçeyle uğraşmak veya yürüyüş yapmak gibi) önceden düşünüldüğünden "çok daha fazla" koruyucu etkiye sahip.

Dünya Kanser Araştırma Fonu (WCRF) ve Birleşik Krallık Kanser Araştırma Kurumu'nun desteklediği ekip, araştırmada prostat kanserine yakalanmış 79 bin 148 ve prostat kanseri olmayan 61 bin 106 erkeğin fiziksel aktivitelerini ölçen sağlam bir yöntem kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları, sadece kendi yaşam tarzlarına dair katılımcıların söylediklerine güvenmektense her bir kişinin ne kadar hareketli olduğunu gösteren DNA dizisindeki farklılıklara baktı.

Daha çok 50 yaş üstü erkekleri kapsayan çalışma, en hareketli olan katılımcıların prostat kanserine yakalanma riskinin daha az hareketlilere kıyasla yüzde 51 az olduğunu keşfetti.

En hareketli erkeklerin, haftalık iki buçuk saat ya da günlük 20 dakika egzersiz öneren İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) kriterlerini karşılması bekleniyordu.

Bristol Tıp Okulu'nda üst düzey genetik epidemiyoloji eğitmeni ve araştırmanın başyazarı Dr. Sarah Lewis şunları söyledi:

"Araştırmamıza göre ne kadar hareketliyseniz o kadar iyi. Erkeklere olabildiğince fiziksel hareketlilik tavsiye ediyoruz. Bulgularımız hareketliliğin prostat kanseri riski açısından yararlı olduğunu gösteriyor. Ama bunun gayretli bir hareketlilik ya da takım sporu olması gerekmiyor, sadece dolanıp durmanız gerekli. Hareketli olmak bahçeyle uğraşmak, yürüyüş yapmak ya da günlük rutininize ekleyebileceğiniz benzeri etkinlikler olabilir.

Lewis araştırmanın egzersiz yapmakla bağlantılı belirli genlere bakmasına rağmen bu genlerin kendisinin prostat kanserine etkisinin düşük olduğunu söyledi.

Bu da prostat kanseri riskini azaltmadaki yararı sağlayan etmenin fiziksel hareketlilik olduğunu gösteriyor.

Lewis "Bu, prostat kanserinin nedenlerini keşfetmek için mevcut gözlem araştırmalarına ek olarak görece yeni bir yöntem kullanan alanındaki en geniş çaplı çalışma" diye ekledi.

Araştırma, fiziksel hareketliliğin prostat kanserinde önceden düşünüldüğünden çok daha etkili olduğunu ortaya çıkardı. Böylece erkekleri daha hareketli olmaya teşvik edeceğini  umuyoruz.

Birleşik Krallık'taki yaklaşık her 6 erkekten birine hayattayken prostat kanseri olarak teşhisi konuluyor.

WCRF fiziksel olarak en hareketli erkeklerde bu riskin 12'de bire düşebileceğini söyledi.
 


WCRF'nin araştırma fonu başkanı Dr. Anna Fiaz Font çalışmanın sonuçlarını "çarpıcı" diye nitelendirdi.

Font "Şu ana kadar fiziksel aktivitenin prostat kanseri üzerindeki etkisi hakkındaki kanıtlar kısıtlıydı" dedi.

Bu yeni araştırma 22 faktörün prostat kanseri üzerindeki etkisini inceledi ama fiziksel aktiviteye dair bulgular en çarpıcı olanlar. Bu, benzer yöntemlerin başka yaşam tarzı faktörleri üzerinde uygulanabileceği durumlarda erkeklerin prostat kanseri riskini azaltma yollarını anlamaya yardımcı olacak daha fazla araştırmanın yolunu açacak.

NHS'ye göre prostat kanseri en çok 50 yaş üstü erkekleri etkiliyor ve risk faktörleri arasında aile geçmişinde hastalığın bulunması yer alıyor.

Hastalığın belirtileri daha sık idrara çıkmayı, idrar yapma esnasında zorlanmayı ve mesanenin tamamen boşalmadığı hissini içeriyor.

Çalışma, International Journal of Epidemiology adlı bilimsel yayında yayımlandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU