Plastik atıklar yarım milyondan fazla keşiş yengecini öldürdü

Kapana kısılmış keşiş yengeçlerinin öldüklerinde öteki keşiş yengeçlerini çeken kimyasal sinyal yayması daha da fazla ölüme yol açtı

Yapılan araştırma, Hint ve Pasifik Okyanuslarının uzak adalarındaki plastik atıkların yaklaşık 570 bin keşiş yengecini kapana kıstırdığı ve öldürdüğünü ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu keşifle harekete geçen bilim insanları, yengeçlerin küresel ölçekteki ölüm oranlarıyla ilgili acil bir araştırma başlatılması çağrısında bulundu.

Çalışma, Tazmanya Üniversitesi'ndeki Deniz ve Antarktika Çalışmaları Enstitüsü'nden (IMAS), Doğal Tarih Müzesi'nden ve bilimsel topluluk örgütü Two Hands Project'ten araştırmacılar tarafından gerçekleştirildi.

Hint Okyanusu'ndaki Cocos Adaları ve Pasifik Okyanusu'ndaki Henderson Adası'ndaki plastik atıkları inceleyen araştırmacılar, etrafta içi ölü ve diri keşiş yengeçleriyle dolu birçok açık plastik kap olduğunu fark etti.

IMAS'tan Dr. Jennifer Lavers şunları söyledi:

"Farklı yerlerde kaç tane kap olduğuna, kaçının açık halde durduğuna, kaçının yengeçlere tuzak konumunda olabileceğine ve kaç tane kapana kısılmış yengeç bulunduğuna dair fazladan bir inceleme yapmaya karar verdik.

Lavers "Sonuçlar şok ediciydi ama sürpriz değildi çünkü sahiller ve sahilleri saran bitki örtüsü, çok çeşitli vahşi hayvanların uğrak yeridir" diye ekledi.

Yengeçler çoğunlukla içine düştükten sonra dışarı çıkmalarını engelleyen yukarı doğru eğimli plastik kaplarda kapana kısılmıştı.

Doğal Tarih Müzesi'nden Dr. Alex Bond, kendi kabukları olmayan ve boş buldukları kabuklara yerleşen keşiş yengeçlerinin öldüklerinde kabuğun boşaldığını öteki yengeçlere haber vermek için yaydığı kimyasal sinyalin sorunu daha da kötüleştirdiğini söyledi.

Bond "Bu sinyal daha fazla yengeç çekerek kaplara düşmelerine ve ölmelerine sebep oluyor. Sonra da daha fazla kabuğun uygun durumda olduğunu duyuran daha fazla sinyal gönderiliyor" dedi.

"Esasen dehşet verici, zincirleme bir reaksiyon."

Keşiş yengeçleri deniz ekosisteminin korunmasında önemli bir rol oynuyor. Leşçil hermit yengeçleri, sahilleri ve adaların ormanlarını temizliyor, ayrıca besinlerin dönüşümüne, toprağın havalanmasına ve gübrelenmesine, tohumların dağılmasına yardımcı oluyorlar.

Besin zincirinin de önemli bir parçası bu yengeçlerin sayılarında yaşanacak ani bir düşüş daha büyük deniz canlılarını etkileyebilir.

Cocos ve Henderson gibi uzak adalar okyanuslarda yüzen plastik atık miktarını etkili bir şekilde gözler önüne seriyor.

Mayıs ayında Lavers, Cocos Adaları'ndaki plastik atık hacmine dair başka bir araştırma yürütmüş, 977 bin ayakkabı ve 372 bin diş fırçası içeren 414 milyon parça plastik bulmuştu.

The Guardian'a göre kumun 10 santimetre altına kadar gömülmüş atık miktarı yüzeyde görülebilir olandan 26 kat daha fazla. Bu, önceki çalışmaların "biriken atık miktarını ciddi bir şekilde küçümsemiş olabileceğini" gösteriyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU