Netanyahu'nun şahsi avukatına kara para aklama suçlaması

Netanyahu, görevdeyken hakkında dava açılan ilk İsrail başbakanı

Netanyahu hakkında üç ayrı dava dosyası mevcut (Reuters)

İsrail Başsavcısı, altı kişiyle birlikte Başbakan Binyamin Netanyahu'nun kuzeni ve şahsi avukatına 2 milyar dolar (yaklaşık 11,5 milyar TL) değerindeki Alman denizaltılarının alımı esnasında yaşanan olası çıkar çatışması üzerinden dava açmaya hazırlanıyor.

Shai Nitzan perşembe günü yaptığı açıklamada yedi kişiye kara para aklama, rüşvet ve dolandırıcılık gibi çeşitli yolsuzluk suçlamalarıyla dava açılacağını, duruşma için beklendiği duyurdu.

Sanıklar arasında ilgili Alman firmasını temsil eden ve anlaşmada kayda değer bir kesinti sağlamak için başbakan üzerindeki etkisini kullandığından şüphelenilen Netanyahu'nun avukatı David Shimron da bulunuyor.

Hakkında dava açılacak isimlerden diğeri de bir dönem Netanyahu'nun özel kalem müdürü olan David Sharan. Eski donanma komutanı Eliezer Marom da suçlananlar arasında.

Netanyahu, "Dava 3000" diye bilinen soruşturmada sorgulanmış ama şüpheli olarak adlandırılmamıştı. Ancak en yakın yardımcılarının bu davaya dahil olması Netanyahu'nun Mısır'a yapılan Alman denizaltı satışından elde ettiği kazanca dair soru işaretleri doğurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Channel 10 kanalının araştırma haberinden hareketle oluşturulan dava, 2016'daki Alman gemi yapımcısı ThyssenKrupp’tan denizaltı ve hücumbot satın alma kararı çevresinde gelişiyor.

Polis, anlaşmada ilerlemek için İsrailli yetkililere rüşvet verildiğini düşünüyor.

Daha sonra, Alman üreticinin tedarikçilerinden birinin hisselerine sahip olduğu için Netanyahu'nun Mısır'a Alman denizaltı satışından 4 milyon dolar (yaklaşık 23 milyon TL) kazandığı ortaya konmuştu. Netanyahu görevini suistimal ettiğine yönelik suçlamaları reddetmişti.

Sonuçsuz kalan iki seçimin ardından hükümeti kurmayı başaramadığı için siyasi kariyerini kurtarmaya çalışan Netanyahu'ya bu haber zor bir zamanda geldi.

Netanyahu, yakın zamanda görevi sırasında hakkında dava açılan ilk başbakan oldu. Netanyahu'nun hakkında rüşvet, dolandırıcılık ve lüks hediyeler ya da haberlerde olumlu bir şekilde yer alma karşılığında mevzuatlarla ilişkili veya siyasi imtiyazlar verdiği gerekçesiyle görevi kötüye kullanma iddialarıyla üç ayrı yolsuzluk davasından suçlama bulunuyor.

İsrail'in en uzun süre görev yapan başbakanı Netanyahu tüm davalardaki suçlamaları reddetti ve siyasi cadı avının öznesi haline geldiğini söyledi. Kanun yaptırımı uygulayan kurumları azarlayarak "soruşturmayı açanların soruşturulması" çağrısında bulundu.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU