Küresel ısınmanın 4 fotoğraf karesinde acı özeti: Victoria Şelalesi

Zambiya ile Zimbabve arasındaki Victoria Şelalesi'nin 10 ay içinde çekilmiş fotoğrafları küresel ısınmanın olumsuz sonuçlarını ortaya koyuyor

Fotoğraf: Reuters

Küresel ısınma uzmanlara göre insan yapısının eseri. 

Dünyanın yüzey sıcaklığı son yüz yılda ortalama 0,74 derece arttı.

Uzmanlara göre önümüzdeki 20 yıl içinde, her on yılda hava sıcaklığı 0,2 derece artacak.

Havaların geç soğumasına, aşırı ısınmasına ve beraberinde mevsimlerin düzeninin karışmasına neden olan kürüsel ısınmanın olumsuz sonuçları bu kez kendini Afrika'da gösterdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir dönem dünyanın en heybetli şelalelerinden biri olarak anılan Afrika’nın Zambiya ve Zimbabve ülkeleri arasındaki Victoria Şelalesi’nin son çekilmiş fotoğrafları küresel ısınmanın olumsuz sonuçlarını ortaya koyuyor.

Reuters haber ajansı şelalenin ocak ayında çekilmiş kareleriyle önceki gün çekilmiş kareleri karşı karşıya getirdi.
 

ısınma reuters.jpg
Fotoğraf: Reuters


17 Ocak 2019’da çekilen fotoğraflar ile önceki gün çekilen fotoğraflar karşılaştırıldığında şelalenin sadece belirli bölgelerinde su akışının olduğu görülüyor.

Şelalenin birçok noktasının resmen kuruduğunu gösteren fotoğraflar bölgede su seviyesinin yüzde 50 oranında azaldığını ve bu oranın son 40 yılın en düşük seviyesi olduğunun kanıtı niteliğinde.

Sky News’e konuşan Zambiya Cumhurbaşkanı Edgar Lungu, “Küresel ısınma çok ciddi bir sorun. İnsanların bunu kabul etmemesi ve ‘küresel ısınma diye bir şey yok’ demesi çok şaşırtıcı” dedi. Lungu, uluslararası kamuoyu ve devletlerin de küresel ısınmaya karşı harekete geçmesi çağrısında bulundu.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU