Macron, Trump'la tartışıyor ve yakında dünya liderleri de bu örneği takip edebilir

Kamuoyu önünde gerçekleşen bu karşılaşma diğer dünya liderlerini, Macron'un adımlarını takip edip Trump'a karşılık vermeye başlamaya teşvik edebilir

ABD Başkanı Donald Trump'la Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron , NATO'nun kuruluşunun 70. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında 3 Aralık'ta Londra'daki Winfield House'da görüştü (AP) 

 

NATO zirvesinde salı günü olağandışı bir gün oldu; Donald Trump, Amerika'nın en yakın müttefiklerinden birinin liderinin, Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron'un kamuoyunun gözleri önünde gerçekleştirdiği ender rastlanan bir direnişle karşı karşıya kaldı. 

Son yıllarda yakın bir arkadaşlık kurmaya çalışan iki dünya lideri, dünyanın gözleri önünde rahatsız edici bir atmosferde çarpıştı.

Toplantı öncesinde Başkan Trump'ın hakaretlerine maruz kalan Cumhurbaşkanı Macron, ABD liderine karşılık vermekten çekinmedi, yer yer sözünü kesti, hatalarını düzeltti ve bazen de Fransızca konuşarak Trump'ın ne söylendiğini anlamak için bir tercümana doğru eğilmesine neden oldu.

Hatta bir noktada Fransız lider, ABD'li mevkidaşı Trump'ı, IŞİD savaşçılarını Fransa'ya geri göndermeye ilişkin bir şaka yaptığında tersleyerek “Ciddi olalım!” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Macron aynı zamanda İslam Devleti'nin Suriye ve Ortadoğu'dan silindiği varsayımı konusunda da Başkan Trump'ın karşısında durdu: “Henüz tamamlanmış değil. Bunu söylemek üzücü." 

Son birkaç yıldır ABD Başkanı'nın gururunu okşamaya çalışan genç ve hırslı Macron sabrını kaybetmiş ve ne görüyorsa onu söylemeye başlamış gibi görünüyordu.

Eşi görülmemiş bu çatışma, NATO ve Avrupalı liderlerin ABD ve Trump ile nasıl başa çıkılacağını, Amerika'nın gerçekten de dünyadaki rolünden geri adım atıp atmadığını ve Avrupa'nın kendi savunması konusunda adım atması gerekip gerekmediğini tartıştığı zamanlarda gerçekleşti.

Daha zirve başlamadan önce Trump, Fransız ürünlerine yeni vergiler getirmiş, Amerika'nın en yakın müttefiklerinden biriyle tutuştuğu ticaret savaşını kızıştırmıştı. 

Uzmanlar, Trump'ın politikalarının NATO'yu zayıflattığını söylüyor.
 


Washington'daki Ploughshares Fonu başkanı Joseph Cirincione, The Independent'e verdiği demeçte Trump'ın Amerika'nın en yakın müttefiklerini teke tek yüzleşmeyi tercih edeceği ekonomik rakipler olarak gördüğünü söyledi.

“Vladimir Putin'in NATO'yu dağıtma amacını paylaşabilir. Macron hakkındaki yorumları, muhaliflerini bizzat kendisinin suçu olan şeylerle suçladığı standart modelinin bir parçası” dedi. 

Cirincione, NATO’nun yeni fikirler üretmesi ve ABD’nin savunma harcamalarını dengelemesi gerektiğine inanıyor, ne var ki bunun nasıl yapılacağını ne Trump ne de Macron biliyor.

Bir diğer önemli fikir ayrılığının da Türkiye konusunda yaşandığı görülüyor: Macron retorik olarak hem NATO’ya üye olup  hem de Rusya’dan S-400 füze sistemleri satın almanın nasıl mümkün olduğunu soruyor. “Teknik olarak bu mümkün değil” diyerek kendi sorusunu cevaplayan Macron “NATO'yla uyumlu olmamaya karar verdiler” diye ekledi.

Ve Trump, Türkiye'nin vakti zamanında Patriot füzeleri almak istediğini söyleyerek Obama'yı suçlamaya çalıştığında Macron, bunun böyle olmadığını söyleyerek onu yine düzeltti.

Washington merkezli Defense Priorities 'te (Savunma Öncelikleri) politika direktörü olan Benjamin Friedman, Macron, NATO'nun beyin ölümünün gerçekleştiğini söyledikten sonra Trump'ın NATO'nun savunucusu rolüne bürünmesinin komik olduğunu söylüyor; rolleri değişmişler gibi görünüyor.

The Independent'a konuşan Friedman “Aslına bakarsak, ikisi de, NATO hakkındaki farklı tüm sözlerine rağmen, statükonun savunuculuğunu yapıyor. İkisi de büyük değişiklikler için uğraşmıyor. Trump, daha fazla para için müttefikleri silkelemekten bahsediyor ama aynı zamanda Avrupa'ya ABD güçleri gönderiyor ve kolayca yerleştiriyor. Macron (NATO'nun) amacı hakkında şikayetçi ama yerini alacak herhangi bir dramatik hamle de önermedi” diyor. 

Ayrıca, Avrupa Birliği'nin kısmen de olsa ABD'den "faydalanmak" için kurulduğunu iddia eden Trump, birçok insanın bunun farkında olmadığını ve bunu kendisinin "açığa çıkardığını" söylüyor.

Trump-Macron karşılaşması sadece sözlü bir çatışma değil. Kökleri politikalara ve dünya görüşlerine dayanıyor.

Şimdi, uzun zamandır müttefik olan iki gücün kamuoyu önündeki bu karşılaşması, Trump'ı rahat hissettirmeye çalışmaktan yorulan dünya liderleri için Macron'un izinden gidip karşılık vermelerinin başlangıcı olabilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/trump-macron-trudeau-why-nato-summit-uk-eu-a9231831.html

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU