Trump, dünya liderlerinin kendisiyle alay ettiğini gösteren videoya rağmen NATO zirvesinde "derin saygı" gördüğünü ileri sürdü

Videonun gün yüzüne çıkması üzerine Trump, Kanadalı mevkidaşını "ikiyüzlü" diye nitelendirdi ve planlanmış basın konferanslarını iptal etti

ABD Başkanı Donald Trump, uzun süren basın konferansları nedeniyle dünya liderlerinin kendisiyle alay ettiğini gösteren viral videoya rağmen bu hafta Londra'da gerçekleşen NATO zirvesinde "derin saygı" gördüğünü ileri sürdü.

Görünüşte zirveye damgasını vuran hadiseler, söz konusu videonun yanı sıra içlerinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun da bulunduğu ABD'nin en yakın müttefiklerinden bazılarıyla Trump arasındaki gerilim olsa da Trump basında yer alan haberlere Twitter hesabından sert çıkarak Londra ziyaretinin "ÇOK başarılı" geçtiğini söyledi.

Trump tweet'inde, "Yalan Haber Medyası, NATO için Londra'ya gerçekleştirdiğim ÇOK başarılı ziyaretimi küçümsemek adına elinden gelen her şeyi yapıyor. NATO liderleriyle çok iyi anlaştım, hatta yılda 130 milyar dolar (yaklaşık 748 milyar TL) daha, üç yıl sonrası içinse 400 milyar dolar (yaklaşık 2 trilyon 300 milyar TL) daha ödeme yapmalarını sağladım. ABD içinse bir artış olmayacak, sadece derin saygı var!” ifadelerini kullandı.

 

 

Bahse konu videoda, Buckingham Sarayı'nda Macron ve Trudeau, Başbakan Boris Johnson ve Prenses Anne'le birlikte kadeh tutarken ABD Başkanı'nın uzun basın konferansları üzerine konuşurken görülüyor.

İlk önce Kanada basın kuruluşlarının yayımladığı video, devletlerin tartışmak için bir araya geldiği askeri ittifaka karşı sert bir tutum takınan kutuplaştırıcı Başkan hakkında dünya liderlerinin birbirleriyle ne konuştuğunu gösteren nadir kısa bir bakış sundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trudeau, Macron ve Johnson, Trump'la dalga geçerken kameralara yakalandı.

Videoda Johnson, Trump ve Fransız liderin salı günü düzenlenen ortak basın toplantısında IŞİD savaşçıları hakkında yaşadığı sert diyaloğa atıfta bulunarak Macron'a "Bu nedenle mi geç kaldın?" diye sordu.

"Gecikti, çünkü ön hazırlıksız 40 dakikalık basın toplantısı yapıyor. Evet, evet..." yanıtını veren Trudeau, mimikleriyle taklit ederek "Şaşkınlıktan ekibinin ağzının nasıl bir karış açık kaldığını gördünüz" dedi.

 

 

Çarşamba günü Alman Başbakanı Angela Merkel'le gerçekleştirdiği toplantıda video hakkındaki görüşleri sorulan Trump, Trudeau için "ikiyüzlü" ifadesini kullanmıştı.

Sonrasındaysa, çarşamba günü için planlanmış basın toplantılarını aniden iptal eden Trump, mikrofonunun açık kaldığı bir esnada, verdiği bu tepki üzerine konuşurken yakalandı.

Trump'ın kim olduğu bilinmeyen bir katılımcıya, "Ah. Sonra ne diyeceklerini bilirsiniz (…) Basın toplantısı yapmadı! Basın toplantısı yapmadı!” dediği duyuldu.

Trump devamındaysa Trudeau'ya atıfla "Bu adamın ikiyüzlü olduğunu söylemem komikti" dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU