Irak'ta Fetih Koalisyonu başbakanlık için iki aday önerdi, halk reddetti

İran’a yakınlığıyla bilinen Haşdi Şabi çatısı altındaki bazı silahlı grupların liderleri düzenledikleri toplantıda iki aday belirledi ancak bu isimler halk tarafından reddedildi

Fotoğraf: AFP

Irak’ta iki ay süren protestoların baskısı altında istifa eden Başbakan Adil Abdulmehdi sonrasında yeni hükümeti kuracak isim arayışları sürüyor. Fetih Koalisyonu, bu kapsamda belirlediği iki adaydan birinin sokağın onayını alması için Birleşmiş Milletler’den (BM) yardım istedi.

İki aday

İran’a yakınlığıyla bilinen Haşdi Şabi çatısı altındaki bazı silahlı grupların liderleri düzenledikleri toplantıda iki aday belirledi ancak bu isimler halk tarafından reddedildi.

Fetih Koalisyonu çatısı altındaki Bedir Örgütü lideri Hadi el-Amiri, Asaib Ehli Hak lideri Kays el-Hazeli ve Nuceba Hareketi Ekrem el-Kabi, Pazartesi günü düzenlediği toplantıda Cumhurbaşkanı’na sunmak üzere iki isim üzerinde uzlaşı sağladı. Irak anayasasına göre, Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in 15 gün içinde siyasi partilerce üzerinde ittifak sağlanan bir adayı yeni hükümeti kurmakla görevlendirmesi gerekiyor.

Siyasi kaynakların aktardığına göre, Fetih Koalisyonu toplantısında Eski Petrol Bakanı İbrahim Bahr el-Ulum ve Eski Sanayi Bakanı Muhammed Şeyya es-Sudani isimlerinin başbakanlık koltuğu için aday gösterilmesinde mutabakat sağlandı.

Eski Petrol Bakanı İbrahim Bahr el-Ulum, daha önce Hikmet Hareketi lideri Ammar el-Hakim, Irak’ın eski Başbakanı Nuri el-Maliki ve Abdulmehdi’nin yanında çeşitli görevlerde bulundu.

Nuri el-Maliki’nin liderliğindeki Kanun Devleti Koalisyonu yöneticilerinden Muhammed Şeyya es-Sudani ise Haydar el-İbadi hükümetinde Sanayi Bakanlığı görevinde bulundu.

İran yanlısı siyasi partilerin Ulum ve Sudani gibi eski ve miadını doldurmuş yüzleri öne çıkarması büyük tartışmaları da beraberinde getirdi. Bu adım aynı zamanda İran’ın 16 yıldır devam eden başarısızlığının bir parçası olarak nitelendirildi.

Yüzlerin değişmesi

Fetih Koalisyonunun adaylarını değerlendiren gazeteci yazar Kays Hasan, “Iraklı siyasiler, kan denizleri olsa bile ders almayacaklar. Bu siyasilerin halktan uzak oldukları yönündeki sözler abartı değil bilakis yaşanmış bir gerçekliktir” ifadelerini kullandı.

Hasan, “Bu yönetim tereddüt etmeden acımasız bir şekilde yüzlerce kişiyi şehit etti. Tüm bunların amacı bu siyasetçileri yönetimden uzaklaştırmak ve yüzleri değiştirmekti. Bu büyük katliamdan kim ders aldı? Kesinlikle hiç kimse” diye konuştu.

Fetih Koalisyonu, BM’den arabuluculuk talep etti

Göstericilerin içerdeki siyasi ve dini tarafların arabuluculuğunu kabul etmediğine ikna olan Fetih Koalisyonu, seçtiği adayların sokağın onayından geçmesi için BM’den arabuluculuk talep etti.

Fetih Koalisyonu Milletvekili Hanin el-Kudva, yaptığı açıklamada, “Abdulmehdi sonrasında herhangi bir isim üzerinde ittifak etmek zor. Bu da halk ve siyasi tarafları razı etmek için BM’nin arabuluculuğunu gerektiriyor” dedi.

Kudva, “Siyasi partilerin çıkardığı tüm adaylar halk tarafından reddediliyor. Özellikle partilerin alternatif için düzenlediği toplantıların sonuç vermediği göz önüne alındığında, makul bir ismin aday olarak gösterilmesi için BM müdahalesinin gerekliliği daha çok anlaşılıyor. Mevcut Başbakan Adil Abdulmehdi, seçim yasaları, bütçe ve seçim komisyonu düzenlemeleri onaylanana dek geçici hükümetinin başında devam edecek” dedi.

İran’ın planı

Kudva’nın sözünü ettiği geçici hükümet, İran’ın Irak’taki senaryolarından biri olarak görülüyor. Zira Abdulmehdi, kendisinden sonra henüz uzlaşı sağlanamadığı için görevine devam ediyor.

Siyasi kaynaklar, geçici hükümet bile olsa Abdulmehdi’nin görevine devam etmesinin, İran’ın Irak’ta zaman kazanmaya çalışma planının bir parçası olduğunu belirtiyor.

Irak anayasasına göre, cumhurbaşkanının bir adaya hükümeti kurması için görev vermesinden sonra parlamentonun 30 gün içinde yeni hükümeti oylaması gerekiyor.

ABD, Nasıriye’deki olayları kınadı

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yakın Doğu İşleri Müsteşar Yardımcısı David Schenker, önceki gün gazetecilere verdiği demeçte, Irak’ın Nasıriye şehrinde hafta sonu göstericilere yönelik aşırı güç kullanımı karşısında şok olduklarını söyledi.

Schenker, “Irak hükümetini, barışçıl göstericileri acımasızca susturmaya çalışanları soruşturmaya çağırıyoruz” dedi.

Nasıriye’de geçtiğimiz günlerde güvenlik güçleri ile protestocular arasında çıkan çatışmalarda 29 gösterici yaşamını yitirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Halil Erdoğan

independentarabia.com/node/75966

DAHA FAZLA HABER OKU