Bilim insanları ayda bir kez alınması yeterli olacak doğum kontrol hapı geliştiriyor

Hapın üç ila beş yıl içinde piyasaya sürülmesi bekleniyor

Ayda bir kez alınabilecek yıldız şeklindeki doğum kontrol hapı katlanarak normal boyutlara küçültülebiliyor (AP)

 

İster telefonunuzun alarmını kurun, ister diş fırçanızın yanına koyun, doğum kontrol hapınızı almayı hatırlamak can sıkıcı olabilir ve günlük hayatın yoğun rutininde kolayca unutulabilir.

Fakat şimdi bilim insanları türünün dünyada tek örneği, ayda sadece bir kez almanız yeterli olacak, doğum kontrol hapını geliştiriyor.

Hapı geliştiren Massachusetts Institute of Technology (MIT) ekibi, hapın üç ila beş yıl içinde piyasaya sürüleceğini belirtiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bulgularını Science Translational Medicine adlı bilimsel yayında yayımlayan araştırmacılar, günlük dozu almayı unutan kadınların (ki kazara hamileliğe neden olabiliyor) ve günlük haplara erişim imkanı olmayan gelişmekte olan dünya ülkelerindeki kadınların sorunlarını çözmeye çalıştıklarını belirtiyor.

Çalışmanın yazarları, başarılı olmaları halinde kadınlar ve aileleri üzerinde "önemli bir etki" oluşacağını söylüyor.

Çalışmanın yazarlarından Dr. Giovanni Traverso, "Birçokları için buna inanmak güç olabilir. Ancak klinik öncesi verilerimiz bizi bu yolda cesaretlendiriyor" diyor.

Hapın jelatin kaplı kapsülü, MIT'nin esasen HIV ve sıtma ilacı kullananlar için geliştirdiği "yıldız şekilli" özel taşıyıcı sistemi temel alacak.

Yıldız şekli, ilacın yavaş dağıtımına imkan tanıması sebebiyle önem taşıyor. Böylece, üç haftalık doğum kontrol ilacı tek seferde alınabilecek ve midede kalarak vücut tarafından yavaş yavaş emilecek.

Domuzlar üzerinde gerçekleştirilen testler, bu metodun günlük alınan haplarla benzer doz yoğunlaşmasını sağlayabileceğini gösterdi.
 


Traverso, "Kapsüllerimiz, kadınlara ayda bir kullanılacak doğum kontrol hapı sağlama yönünde büyük bir ilerlemeyi temsil edilyor" dedi. "Doğum kontrolü hususunda kadınların güçlenmesine yardımcı olmak istedik. Bu hedef doğrultusunda kat ettiğimiz ilerlemeyi bildirmekten memnuniyet duyuyoruz."

Hapı insanlar üzerinde denemeye giden yolda sonraki adım üretim sürecini ve güvenlik değerlendirmelerini ölçeklendirmekten geçiyor. Bu çalışmalar, Bill ve Melinda Gates Vakfı tarafından destekleniyor.

Ekibin ayrıca, hapın çözülmesini başlatacak ve ilaç bütünüyle emildikten sonra kapsülün boşaltım sisteminden geçmesini sağlayacak bir yol üzerinde de çalışması gerekiyor.

Potansiyel katalizörleri asit derecesi, ısı değişimi ya da belirli kimyasallara maruz kalma oluşturuyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), gelişmekte olan ülkelerde doğurganlık çağında olup da hamile kalmak istemeyen 214 milyon kadının doğum kontrol hapları gibi modern gebelik önleyici yöntemleri kullanmadığını tahmin ediyor.

MIT'nin Koch Bütünleştirici Kanser Araştırması Enstitüsü'nden çalışmanın ortak baş yazarı Dr. Ameya Kirtane, "Doğum kontrol haplarının ayda bir alınan versiyonunun, küresel sağlık üzerinde muazzam bir etkisi olabilir" dedi.

Ağızdan alınan doğum kontrol haplarının insan sağlığı ve toplumsal cinsiyet eşitliği üzerindeki etkisi asla abartılamaz.

Araştırmacılar ayrıca bu tür bir hapın, ağızdan alınan uzun ömürlü koruyucuları, spiral gibi diğer uzun ömürlü koruyuculara tercih eden kadınlara da cazip geleceğine inanıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU