Ezidi kız çocukları halifeliğin düşmesinden 9 ay sonra IŞİD esaretinden kurtarıldı

Gelişme, 5 yıl önce esir alınan binlerce kayıp Ezidi kadın için umutları artırdı

IŞİD Ağustos 2014'te Sincar'ı ele geçirdiğinde binlerce Ezidi kadını esir almıştı (AFP)

Irak ve Suriye'de üç Ezidi kadın, IŞİD'in ilan ettiği hilafetin yenilmesinden 9 ay sonra, bu hafta terör örgütünün esaretinden kurtarıldı. 

Yerel basında çıkan haberlere göre, 17 yaşında bir kız çocuğu Irak güvenlik güçleri tarafından radikal dinci örgütün Ramadi yakınlarındaki gizli çöl sığınağında, 16 yaşında bir kız çocuğu ve 20 yaşındaki bir kadın da Suriye'de iki farklı yerde bulundu. 

Bu gelişme, halen kayıp binlerce Ezidi kadından bir kısmının daha önce IŞİD hakimiyetinde olan bölgelerde bulunabileceğine dair umutları canlı tutuyor. 

Kurtulan üç kişi, IŞİD savaşçılarının Ezidi halkının Irak'ın kuzeyindeki tarihi yurdu Sincar'da 2014'te düzenlediği katliamlardan bu yana terörist grubun esareti altındaydı.

Saldırganlar binlerce kişiyi öldürmüş, 6 binden fazla kadın ve çocuğu köle olarak götürmüştü. Örgüt, Ezidi kadınlara tecavüz edilmesini ve bu kişilerin köleleştirilmesini resmen onaylıyordu.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşmiş Milletler (BM) daha sonrasında Sincar'a düzenlenen saldırıyı ve süregelen köleleştirmeyi soykırım ilan etmişti.

Bu yıl devrilen hilafetin son günlerinde onlarca Ezidi, IŞİD bölgesinden kaçan kadınlar ve çocukların toplu göçü sırasında bulunmuştu.   

Yaklaşık 3 bin kadın hala kayıp ve Ezidi aşiret liderleri bu kişilerin başlarına ne geldiğinin tespit edilmesi için daha fazla çaba sarf edilmesi yönünde birçok kez çağrı yapmıştı. Bazıları, birçok Ezidi kadının hala esir tutuluyor olabileceğine ve bu kadınların açığa çıkma ya da kaçma konusunda çok korktuğuna inanıyor. 

IŞİD halifeliği tamamen ele geçirilmiş olsa da örgüt hem Irak hem de Suriye'de tehlike teşkil etmeyi sürdürüyor. Şimdilerde IŞİD her iki ülkede de saldırılar düzenleyebilecek uyuyan hücrelere sahip bir yeraltı isyancı örgütü olarak faaliyet gösteriyor. 

Haber kanalı Rudaw'a göre, Ramadi yakınlarında kurtarılan Ezidi kız çocuğu, IŞİD tarafından Sincar'daki Koço köyünden kaçırıldığı sırada 12 yaşındaydı. Yerel yetkililer, bu kişinin ailesine kavuşmak için yakında Sincar'a döneceğini söyledi. 

İkinci kişinin Suriye'de IŞİD savaşçılarının on binlerce aile üyesinin kaldığı El Hol kampında bulunduğu bildirildi. Üçüncü kişiyse Münbiç şehrinde bulundu. 

Yerel yayın yapan Arta FM radyo istasyonuna göre, iki kişi çoktan Sincar'daki ailelerine kavuştu.

 

 

Ezidi gruplar, esir alınan binlerce kadını bulmak ve kurtarmak için yeterli çaba gösterilmediğinden sürekli şikayetçi olmuştu.

Şubat ayında The Independent'a konuşan Ezidilere Özgürlük Vakfı'nın kurucusu Pari İbrahim, “Kadın ve kız çocuklarımızdan binlercesinin 2014'ten beri kayıp olmasının, küresel koalisyon ve uluslararası kamuoyu için bir öncelik veya temel gündem maddesi olmaması dehşet verici” demişti.  

İbrahim verdiği demeçte, “Bunun bir savaş alanı durumu olduğunu anlayabiliyoruz ve bu yüzden belki de kadınları bulmak ve kurtarmak çok zor. Dolayısıyla bu durumu anlıyor ve anlayış gösteriyoruz. Ancak yine de meselenin önemli ve elzem görülmüş olması gerektiği kanaatindeyiz. Onun yerine, kadınlarımız ve kız çocuklarımız, aylar boyunca, yıllar boyunca kendilerine tarifsiz acılar çektiren işkencelere maruz bırakıldı" diye konuşmuştu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU