Orkalar Cebelitarık'ta bir yatı daha batırdı

Petrol tankeri, teknedeki iki denizciyi hemen kurtardı

(AFP)

Katil balinalar Cebelitarık Boğazı yakınlarındaki teknelere bir kere daha saldırdı ve bir orka sürüsü bu sulardaki bir yelkenli yatı batırdı.

Orkaların yerel saatle pazar günü sabah 9 sularında Alboran Cognac adlı yata saldırmaya başladığı ve kısa süre sonra tekneyi batırdığı bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İspanya'nın deniz kurtarma servisi yatın yaklaşık 15 metre uzunluğunda olduğunu ve içinde iki yolcu bulunduğunu pazartesi günü açıkladı.

Yolcular teknenin gövdesine ve dümenine ani darbeler geldiğini hissettikten sonra yat su almaya başladı. Kurtarma servisini arayan yolcular kısa süre sonra bir petrol tankeri tarafından bulunarak güvenli bir yere taşındı.

Bu olay orkaların Cebelitarık Boğazı'nda gerçekleştirdiği bir dizi saldırının sonuncusuydu.

Denizcilik uzmanları bu saldırıları gerçekleştirenlerin "Gladis" diye bilinen ve yaklaşık 15 orkadan oluşan bir alt popülasyon olduğuna inanıyor.

Ancak saldırıların ardında yatan nedenden emin değiller ve oyunbaz bir meraktan, başta mavi yüzgeçli orkinoslar olmak üzere farklı avlar için rekabete kadar çeşitli teoriler öne sürüyorlar.

Katil balina diye anılmalarına rağmen orkalar, yunus familyasının mensubudur. 8 metreye kadar büyüyebilir ve ağırlıkları 6 tona kadar çıkabilir.

İberya orkalarının popülasyonlarını izleyen araştırma grubu GT Atlantic Orca, orkaların bölgedeki gemilere saldırılarının ilk kez rapor edildiği Mayıs 2020'den bu yana bu tür yaklaşık 700 olayı belgeledi.

Geçen kasımda Grazie Mamma adlı bir yatın mürettebatı, bir orka sürüsünün teknenin dümenini hedef alarak Cebelitarık Boğazı'nda batmasına neden olmasıyla 45 dakikalık bir çileyle karşı karşıya kalmıştı. Mürettebat güvenli bir şekilde kurtarılmıştı.

O dönemde uzmanlar saldırıların arkasında travma ya da intikam gibi daha karmaşık bir neden olup olmadığını merak ediyordu.

Bazı araştırmacılar bunun, orkaların dümenin kendilerine verdiği hissi sevmelerinden kaynaklanabileceğini söylemişti. İspanya'daki CIRCE Conservation Information and Research'ün başkanı Renaud de Stephanis geçen yıl NPR'ye verdiği bir röportajda, "Pervanenin yüzlerine gelmesini istediklerini düşünüyoruz" demişti.

Stephanis, motoru çalışmayan bir yelkenliyle karşılaştıklarında "biraz sinirlendiklerini ve bu yüzden dümeni kırdıklarını" da sözlerine eklemişti.

Bir başka hipoteze göre bu davranış, muhtemelen balıkçı tekneleriyle geçmişte yaşanan travmatik karşılaşmaların tetiklediği bir tür intikam duygusundan kaynaklanıyor olabilir.

Orca Davranış Enstitüsü Direktörü Monika Wieland Shields daha önce NPR'ye, "Orkaların intikam gibi karmaşık duygular hissedebildiğini kesinlikle düşünüyorum" diye konuşmuştu.

"Bunu tamamen göz ardı edebileceğimizi" düşünmediğini söylemişti.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU