Rus basınında Gazze savaşı: "İsrail, Amerika seçimlerine geldi"

Gazze savaşının 219. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Fotoğraf:  Kevin Lamarque/Reuters

Gazze savaşının 219. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 13 Mayıs Pazartesi günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:


Kommersant:

Sergey Strokan ve Yekaterina Moor'un yazısı özetle şu şekilde:
 

 

İsrail Amerika seçimlerine geldi

Kilit müttefike askeri yardımın reddedilmesi Joe Biden'ın başkanlığına mal olabilir

Kongrenin Cumhuriyetçi kanadı Başkan Joe Biden'ı azletmekle tehdit etti. Buna Gazze Şeridi'nde Hamas örgütünün tek tek kalesi konumundaki Refah'a saldırmaya hazırlanan İsrail'e askeri yardımın durdurulması sebep oldu.

Durumu çıkardığı emirle İsrail'e mühimmat sevkiyatını durduran Joe Biden'ın, CNN kanalına demecinde Refah'a geniş çaplı askeri saldırı düzenlemesi durumunda Yahudi devletine askeri yardımdan tamamen imtina etme tehdidiyle dinamitledi.

Cevabında Başbakan Binyamin Netanyahu İsrail'in yalnız başına savaşmaya hazır olduğunu beyan ederken Cumhuriyetçiler Biden'ın hareketini sapkınlık ve müttefiklere askeri yardımla ilgili yasa tasarılarının Kongrede onaylanması sırasında üstlenilmiş yükümlülüklerin ihlali olarak nitelendirdi.

Sonuçta seçim yılında Joe Biden'ın reytingini yükseltmek için atılmış adım reytingin inmesine neden olabilir.

Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçilerin ufak bir çoğunluğa sahip olmaları göz önünde bulundurulduğunda yeni girişimin de şansının olmamasına rağmen (Biden'ın azli için sunulmuş) yasa tasarısı sunan Cumhuriyetçiler somut bir amaç güdüyor: Joe Biden'ın imajına darbe indirmek ve bu yılın Kasım ayında gerçekleşecek seçimlerinde onun yenilmesini sağlamak.

Bu gelişmeler ışığında ABD'deki başkanlık seçimlere yarım yıl kalmışken Beyaz Saray yönetimi İsrail konusunda Temsilciler Meclisi'nde çoğunlukta olan Cumhuriyetçilerle yeni bir çatışmaya girdi.

ABD seçmenlerinin önemli kısmının Gazze'deki duruma ve İsrail'e yaklaşımı hesaba katıldığında bu karşıdurmanın seçim öncesi gündemin önemli konularından biri olarak Beyaz Saray için mücadelenin gidişatını etkileme gücüne sahip.


BBC Türkçe Yayınları:
 

 

İsrail ordusu güney Gazze'deki operasyonlarını hızlandırdı ve on binlerce Refah sakinini tahliye etmeye çağırdı

İsrail'in verdiği bilgiye göre Hamas elinde 128 esir var, onların 36'sı muhtemelen hayatını kaybetti.

BM'nin Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu UNRWA de İsrail'in, Filistinlileri yerleşmeye çağırdığı Al Mavasi kampındaki durumla ilgili tedirginlik ifade etti.

UNRWA temsilcisi Sam Rawse, BBC'ye yaptığı açıklamada insanların sevk edildikleri bölgede o sayıdaki insan için koşulların asla müsait olmadığını ifade etti.


Детали (Detaylar):
 

 

ABD'deki Yahudi öğrencilerin çoğu üniversite protestoları nedeniyle kendilerini daha az güvende hissediyor

13 Mayıs'ta yayımlanan kamuoyu araştırması sırasında ABD'deki Yahudi öğrencilerin önemli kısmı kampüslerdeki protestoların ve kampların, onların kendilerine daha az güvende hissetmesine neden oluyor ve eğitimlerini engellediğini ifade etti.

Öğrencilerin 4'te 1'i kampüste şahsen antisemitizm ile karşılaştığını ifade ederken aynı yüzdedeki öğrenci Yahudi olmalarından ve İsrail'i desteklemelerinden dolayı kampüsün farklı birimlerinde kendilerini rahat hissetmediklerini belirtti.

Öğrencilerin yaklaşık üçten biri ise kampüsteki Yahudi etkinliklerine katılmaktan oldukça çekindiklerini söylediler. Yaklaşık her 10 öğrenciden biri kampüsteki düşmanca iklimden dolayı farklı bir üniversiteye geçmeyi düşündüğünü belirttiler.

Üniversitedeki Hillel Yahudi öğrenci örgütünün isteği üzerine yapılmış araştırma Yahudi öğrencilerin yüzde 10-15'lik küçük bir kısmı Filistin yanlısı protesto gösterilerine ve onların kampüslerindeki kamplara "sevindiklerini" belirttiler.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU