Katar: İsrail'in Refah operasyonu ateşkes görüşmelerinde bizi geriye götürdü

Katar Başbakanı, “Son birkaç hafta içinde ivmenin arttığını gördük. Ancak ne yazık ki işler doğru yönde ilerlemedi ve şimdi neredeyse durma noktasındayız. Elbette Refah'ta yaşananlar bizi geriye götürdü” ifadelerini kullandı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat Mülteci Kampı’na düzenlediği saldırı sonucu enkaz altında kalanları arayan Filistinliler / Fotoğraf: Reuters

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman bin Casım Al Sani bugün (Salı) yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki ateşkes görüşmelerinin çıkmaza girdiğini ve Refah operasyonunun süreci geriye götürdüğünü söyledi.

Doha'da düzenlenen Katar Ekonomik Forumu'nda konuşan Katar Başbakanı, “Son birkaç hafta içinde ivmenin arttığını gördük. Ancak ne yazık ki işler doğru yönde ilerlemedi ve şimdi neredeyse durma noktasındayız. Elbette Refah'ta yaşananlar bizi geriye götürdü” ifadelerini kullandı.

Başbakan, Katar'ın İsrail ile Hamas arasında arabuluculuk yapmaya devam edeceğini belirtti. Katar'ın yedi aydır süren savaşta bu rolü oynadığını ifade eden Başbakan, “Hamas'ın Doha'daki ofisi savaş devam ettiği sürece açık kalacak. Zira hareketle iletişim kurmaya ihtiyaç var” dedi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığı habere göre Katar Başbakanı, Gazze Şeridi'ndeki savaşın nasıl durdurulacağı ya da savaş sonrasında Gazze Şeridi'nin statüsünün ne olacağı konusunda İsrail tarafında bir netlik olmadığını söyledi.

Katar Başbakanı, hem Batı Şeria'da hem de Gazze Şeridi'nde Filistinlilerin uzlaşısına dayalı tek bir Filistin hükümeti olması gerektiğini belirtti.

“Birkaç gün içinde bir anlaşma olabilir, ancak İsrail'den savaşın nasıl sona erdirileceğine dair bir netlik yok” diyen Başbakan, ‘Doha'nın zorluklara rağmen İsrail ile Hamas arasındaki müzakereleri durdurmadığını’ vurguladı.

Katar, geçtiğimiz Kasım ayında İsrail ile Hamas arasında esir takası müzakerelerinde Mısır'la birlikte siyasi bir rol oynamış ve çatışmalara dört gün ara verildiği sırada 150 Filistinli tutukluya karşılık 50 esirin serbest bırakıldığı bir anlaşmaya varılmıştı. Daha sonra İsrail, 1 Aralık'ta Gazze Şeridi'ndeki savaşa yeniden başladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU