Yeni araştırma yanıtladı: Hangi kedi ırkı en uzun yaşıyor?

Birman kedisi, evcil kedi ırkları arasında en yüksek yaşam beklentisine sahip

(Pexels)

Birleşik Krallık'ta evcil kedi türleri üzerine yapılan ve türünün ilk örneği yeni araştırmada, Birman kedileri en yüksek, Sfenks kedisi de en kısa yaşam beklentisine sahip evcil kedi cinsi olarak belirlendi. 

Araştırmacılar, Birleşik Krallık'taki evcil kedi popülasyonu için ilk “yaşam tablolarını” oluşturarak, evcil kedilerin yaşam sürelerini anlamaya yönelik önemli bir adım attı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Journal of Feline Medicine and Surgery'de kısa süre önce açıklanan yeni tablo, herhangi bir kedi popülasyonundaki yaş gruplarına göre kalan yaşam beklentisini ve ölüm olasılığını tahmin ediyor.

Royal Veterinary College'dan (RVC) bilim insanları, kedilerin kalan yaşam süresini anlamanın, evcil hayvan sahiplerinin ve yeniden sahiplendirme merkezlerinin bir kedinin ne kadar daha yaşayabileceğini tahmin etmesini sağlayabileceğini belirtiyor. 

Tayvan Ulusal Chung Hsing Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Kendy Teng, "Birleşik Krallık'taki evcil kedi popülasyonu için yaşam tablolarının geliştirilmesi, kedilerin yaşamını anlamada önemli bir kilometre taşını temsil ediyor" dedi.

Dr. Teng, "Kedilerinin beklenen yaşam süresini bilmek sadece farkındalığı artırmıyor aynı zamanda sahiplerinin kedileri için "patilumlu" (Pawsitive, İngilizce'deki "positive"le [olumlu] "paw" [pati] kelimeleri birleştirilerek kelime oyunu yapılmış -çn.) kararlar almalarını sağlıyoruz" dedi.

Araştırmada bilim insanları, kliniklerde birinci basamak tedavi altında gerçekleşen 7 bin 936 doğrulanmış kedi ölümüne ilişkin verileri değerlendirdi.

Bu 7 bin 936 ölüm arasında 819 safkan, 6 bin 998 melez ve cins bilgisi kaydedilmemiş 119 kedi bulunuyordu.

Araştırmacılar, Birleşik Krallık'taki evcil kediler için genel ortalama yaşam süresinin 11,7 yıl olduğunu tespit etti.

Burmese ve Birman cinsleri 14,4 yılla doğumdan itibaren en uzun yaşam beklentisine, Sfenks kedileriyse 6,8 yılla en kısa yaşam beklentisine sahip.
 

0 Yaşında Yaşam Beklentisi


Bengal kedileri de yaklaşık 8,5 yıl gibi kısa bir yaşam beklentisine sahip.

Melez kedilerin ve Siyam kedilerinin ilk yıldaki yaşam beklentisi 11,5 yılın üzerindeydi.

Bilim insanları ayrıca safkan kedilerin ve ideal vücut ağırlığına sahip olmayanların yaşam süresinin kısalabileceğini buldu. 

Çalışma, safkan kedilerin 3 yaşından önce ölme olasılığının melezlere göre "1,83 kat daha yüksek" olduğunu ortaya koydu.

RVC'den çalışmanın bir diğer yazarı Dan O'Neill, "Bu yeni yaşam tabloları nihayet kedi sahiplerinin tam da bunu yapmasına ve yeni bilimsel yöntemlerle büyük verinin gücüne dayanarak kedilerinin gelecekteki yaşam beklentisini tahmin etmesine olanak tanıyor" dedi.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU