ABD’li yetkili: İsrail'in Refah'ı bombalaması büyük bir askeri operasyon başlatıldığı anlamına gelmiyor

Hamas uzun süreli ateşkes teklifini kabul ederken İsrail, Refah’a kara saldırısı başlatmakta ısrarcı

İsrail'in Refah’a bombardımanları sonrası yükselen dumanlar / Fotoğraf: Reuters

ABD'li bir yetkili yaptığı açıklamada, ülkesinin İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alan Refah şehrine düzenlediği son bombardımanlardan endişe duyduğunu, ancak bunun büyük bir askeri operasyon başlatıldığı anlamına gelmediğine inandığını ifade etti.

Reuters haber ajansının dün aktardığına göre yetkili, ABD’nin, İsrail’in Refah'ın yoğun nüfuslu bölgelerinde büyük bir askeri operasyon başlatmasını önlemeye çalıştığını ve İsraillilerin ‘bunu yapıyor gibi görünmediğini’ belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Hamas Hareketi, Katarlı ve Mısırlı arabuluculara, İsrail ile yedi ayı aşkın bir süredir devam eden savaşta sundukları ateşkes önerisini kabul ettiğini bildirirken, arabulucular Hamas'ın yanıtının taleplerini karşılamadığını açıkladılar.

Hamas'ın yanıtını bildirmesinin ardından İsrail, saatlerdir ağır bombardıman altında olan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah şehrine planladığı gibi kara saldırısı düzenleyeceğini açıkladı. Açıklama öncesinde İsrail ordusu, uluslararası taraflarca yapılan tüm uyarılara rağmen, Refah’ın doğu mahallelerinde yaşayanlardan şehri boşaltmalarını istedi.

Hamas'ın açıklaması sonrası Refah’ta ve Gazze Şeridi'nin harabeye dönmüş diğer bölgelerinde büyük bir sevinç yaşandı. İnsanlar alkış tutup dans ederken bazıları da kutlama için havaya ateş açtı.

Diğer taraftan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisinden Savaş Kabinesi toplantısının ardından yapılan açıklamada “Hamas’ın önerisi İsrail'in temel taleplerini karşılamasa da İsrail arabulucularla görüşmek üzere bir heyet gönderecek” denildi.

İsrail, Refah'a kara saldırısı düzenlemekte kararlı olduğunu bir kez daha vurguladı. Başbakanlık Ofisi’nin açıklamasında, Savaş Kabinesi'nin oybirliğiyle, rehinelerin serbest bırakılması ve savaşın geri kalan hedeflerine ulaşılması amacıyla Hamas üzerinde askeri baskı kurmak için İsrail'in Refah’a kara saldırısını gerçekleştirmeye karar verdiği belirtildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU