WSJ: ABD'deki Filistin destekçisi öğrenciler aylardır aktivizm eğitimi alıyor

Sol örgütler ve eski tüfekler harekete geçtikten sonra çadırlar kurulmuş

George Washington Üniversitesi'ndeki protestocular, temsili bir mahkemeyle İsrail'i eleştirdi (AFP)

Elit üniversiteler de dahil ABD'nin köklü eğitim kurumlarında sürdürülen Filistin yanlısı eylemler dünyayı şaşırtmaya devam ediyor. Polis, son iki haftada aralarında bazı öğretim görevlilerinin de bulunduğu 2 binden fazla kişiyi kampüslerde gözaltına aldı.

ABD'nin Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, vakit geçtikçe daha da alevlenen eylemleri mercek altına aldı. "Aktivist gruplar, kampüs protestolarından aylar önce öğrencileri eğitmiş" başlıklı haberde sol örgütler ve eski tüfek eylemcilerin üniversitelerde aylardır eğitim, planlama ve teşvik faaliyetleri sürdürdüğü iddia edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'deki öğrenci eylemlerinin ilk başlangıç yeri olan Columbia Üniversitesi'ndeki eylem organizatörlerinin, Filistin'de Adalet için Ulusal Öğrenciler (The National Students for Justice in Palestine / NSJP) gibi örgütlerin yanı sıra eski Kara Panter (Black Panther Party) üyeleri ve deneyimli kampüs protestocularıyla temasa geçtiği bildirildi.

Öğrencilerin Siyahların Hayatı Değerlidir (Black Lives Matter) eylemlerinde edindiği tecrübenin de işe yaradığı aktarıldı.

Organizatörlerden Süeda Polat, "Büyüklerimizle diyaloğa girdik ve üniversitenin önceki protestolara nasıl tepki verdiğini analiz ettik" dedi. 

Columbia Üniversitesi yönetiminin, dışarıdan aktivistlerin katıldığı "Direniş 101" eğitimini engellemeye çalıştığı ancak öğrencilerin internet üzerinden bu programı gerçekleştirdiği yazıldı. Bunun üzerine bazı öğrencilerin uzaklaştırma cezası aldığı belirtildi.

Mezuniyet

Michigan Üniversitesi'nde dün yapılan mezuniyet töreni sırasında, Filistin destekçisi öğrenciler bayrak açtı (AFP)


WSJ, öğrenci hareketini yöneten bir merkez komiteden bahsedilemeyecek olsa da eski radikal sol örgütlerle bağın da görmezden gelinemeyeceğini savundu. Gazze savaşı başlar başlamaz Ekim'de "direniş günü" ilan eden NSJP'nin ABD'de 300'den fazla şubesi olduğu ve aylardır İsrail'le iş yapılmasının engellenmesi için öğrencilere çağrıda bulunduğu aktarıldı. 

NSJP'nin 25 Nisan'da öğrencilere rahat kıyafetler ve koşu ayakkabıları giyme, su getirme ve bandana takma gibi tavsiyeler verdiği ve polislerden "domuzlar" diye bahsettiği X paylaşımları da hatırlatıldı. Örgütün birinin gözaltına alınması durumunda ne yapılacağına dair telkinleri de haberde yer aldı. 

50 yıldır faaliyet gösteren Filistin destekçisi Wespac Vakfı'nın kontrolündeki bağışlarla idare edilen NSJP, İftira ve İnkârla Mücadele Birliği (ADL) tarafından Yahudi düşmanlığıyla suçlanıyor. 

Vakfın temsilcilerinden Robert Herbst ise WSJ'ye yaptığı açıklamada "Şiddet, antisemitizm ve terörizmi destekleyen örgütleri desteklemediğimiz gibi protestocuların koordinasyonu, eğitimi ve stratejilerini biz sağlamadık" dedi. 

Şikago Üniversitesi'nden siyaset bilimci Robert Pape ise kampüs dışındaki aktörlerin protestoları tek başına belirleyemeyeceğini vurgularken bu kişilerin, öğrencilerin Gazze'de yaşananlar karşısında hissettikleri öfkeyi efektif bir şekilde göstermelerini sağladığını da söyledi. 

Pape, gösterilerin sonbahara kadar uzamasını beklediğini de sözlerine ekledi.

Diğer yandan WSJ, protestolardan rahatsız olan öğrencilerin sesine de haberinde yer verdi. Columbia'da lisansüstü eğitimine devam eden siyaset bilimi öğrencisi Jacob Schmeltz, korkusundan dolayı Hamursuz Bayramı için gittiği memleketinden geri dönmediğinin altını çizdi. 

Schmeltz, üniversitedeki faaliyetlerin Yahudi düşmanlığı içerdiğini ve bunların kınanmamasının kendisini rahatsız ettiğini savundu.

Eylemler sürüyor

Columbia Üniversitesi'ndeki Filistin destekçisi öğrenciler, 16 Nisan'da okulun, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını ve işgalini destekleyen şirketlere devam eden finansal yatırımlarını protesto amacıyla kampüsün bahçesinde oturma eylemi başlatmıştı.

Rektörlük, eylemlerin ikinci gününde, New York polisinden göstericilerin dağıtılması için yardım talebinde bulunmuş, kampüse giren polis 108 öğrenciyi gözaltına almıştı.

Columbia Üniversitesi'ndeki olay, 7 Ekim 2023'te Hamas'ın düzenlediği Aksa Tufanı operayonundan sonra ABD'deki üniversitelerde Filistinli öğrencilere karşı başlayan "ifade özgürlüğü kısıtlaması" tartışmalarını alevlendirirken, gözaltına almalara tepki olarak öğrenci protestoları ülke genelindeki diğer üniversitelere de yayılmıştı.

Filistin'e destek verilen öğrenci eylemleri ABD genelindeki birçok büyük üniversitede devam ediyor.
 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, AA

DAHA FAZLA HABER OKU