Ateşkes görüşmeleri tıkandı: Hamas ilk taleplerine geri döndü

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, ikinci kez Tahran'a gidiyor

İsrail ordusu, Gazze'nin güneyinde sivillerin sığındığı Refah şehrini bombalamaya devam ediyor (Reuters)

Hamas'ın Gazze savaşındaki ateşkes görüşmelerinde ilk taleplerine geri döndüğü bildirildi. 

Hamas'tan dün yapılan açıklamada, ateşkes kapsamında İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndan tamamen çekilmesinin ve askeri operasyonların sonlandırılmasının istendiği belirtildi. 

Açıklamada, İsrail'in ABD, Mısır ve Katar arabuluculuğunda düzenlenen görüşmelerde üzerine düşeni yapmadığı savunularak şu ifadelere yer verildi: 

İsrail, halkımızın ve direnişimizin kapsamlı ateşkes, Gazze Şeridi'nden çekilme, yerinden edilen Filistinlilerin dönüşü ve gerçek bir esir takası gibi temel taleplerinin hiçbirine yanıt vermedi.

Hamas ayrıca ateşkes sürecinin tıkanmasından Tel Aviv yönetimini sorumlu tutarak, "Şu ana dek anlaşmaya varılamamasının tek sorumlusu İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve aşırılıkçı hükümetidir" dendi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail Savunma Kuvvetleri'ne (IDF) göre Hamas'ın elinde 130'a yakın esir var. 24 Kasım'da sağlanan ve bir hafta süren ateşkeste 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakılmıştı. Ancak ikinci ateşkes anlaşması için bir süredir yürütülen görüşmelerden henüz sonuç çıkmadı. 

Tel Aviv yönetimi, Hamas'ın Gazze Şeridi'nden çekilme ve askeri operasyonları durdurma gibi taleplerini daha önceki görüşmelerde defalarca reddetmişti. 

İsrail'in önde gelen haber sitelerinden Times of Israel, Hamas'ın son açıklamasının Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nun (BMGK) dünkü Gazze kararının ardından yapıldığına dikkat çekti. 

BMGK'de dün yapılan oylamada Gazze'de Ramazan'da acilen ateşkes sağlanmasını öngören karar tasarısı 14 "evet" ve 1 "çekimser" oyla kabul edilmişti. İsrail, ABD'nin "çekimser" oy vermesine tepki göstererek bunun rehine kurtarma çalışmalarını olumsuz etkileyeceğini savunmuştu. 

Böylelikle Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan savaşta, Gazze'de ateşkes talep edilen bir karar ilk kez kabul edilmiş oldu.
 


İsmail Haniye, Tahran'a gidecek

Diğer yandan İran devletine ait İngilizce haber yapan yayın ağı Press TV'nin aktardığına göre Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, bugün Tahran'a ziyarete gidecek. 

Bu, Haniye'nin 7 Ekim'den beri İran'a gerçekleştireceği ikinci ziyaret olacak. Tahran yönetimi, Hamas'ın İsrail'e karşı başlattığı savaşı desteklemişti. 

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani de dünkü BMGK kararından memnuniyet duyduklarını belirterek gelişmeyi "olumlu bir adım" diye nitelemişti.


Independent Türkçe, Times of Israel, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU