İsrail Savunma Bakanı Galant Washington’da Refah’a yönelik işgalin ‘alternatiflerini’ tartışacak

ABD’li yetkililer Refah saldırısını ‘askeri bir macera’ olarak değerlendiriyor

ABD Savunma Bakanı ile İsrailli mevkidaşı arasında geçen yıl yapılan toplantı / Fotoğraf: Reuters

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, ABD’li mevkidaşı Lloyd Austin ve diğer askeri yetkililerle, Washington’da İsrail’in Refah şehrini işgal etme planına karşı ABD tarafından önerilen alternatifleri tartışacak.

Gallant’ın ziyareti, İsrail’in Refah’ı istediği yöntem ve zamanda işgal etme planı konusunda çekinceleri olan Washington’un daveti üzerine gerçekleşti.

ABD’li yetkililer Refah saldırısını ‘faydasız olacak, İsrail’e güvenlik ve siyasi anlamında zarar verecek askeri bir macera’ olarak değerlendiriyor.

Washington, İsrail’e talep ettiği silah ve mühimmatı sağlaması karşılığında, Hamas liderlerini sessiz bir şekilde ve kapsamlı askeri operasyonlar olmadan hedef alan ‘özel operasyonlara’ dayanan alternatif bir plan öneriyor.

İsrail kaynaklarına göre Galant bu alanda çeşitli taleplerde bulunmayı planlıyor.

Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ve Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi’nin de aralarında bulunduğu ayrı bir İsrail heyeti de, İsrail’in Refah’ı işgal etme planını sunmak ve ABD’nin alternatiflerini dinlemek üzere Washington’a gidiyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, cuma günü İsrail’de Savaş Kabinesi ile yaptığı toplantıda uyarılarda bulunarak şunları söyledi:

Refah’a yönelik herhangi bir operasyon İsrail’i hedeflerine ulaştırmayacak ve güvenliğine zarar verecektir. Refah için bir plan geliştirmek gerekiyor. Gelecek hafta Washington’da İsrail heyetiyle bu konuyu görüşeceği. Çünkü Refah’a yapılacak saldırı İsrail’i dünyada daha da yalnızlaştırma riski taşıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yardımların girişi

Şarku’l Avsat’ın Haaretz gazetesinden aktardığı habere göre ABD yönetimi, İsrail’in, ABD yardımının havadan indirilmesine ve Gazze kıyısında yüzer bir iskele kurulmasına engel olması konusunu gündemin ilk sıralarına koyuyor.

İsrail’in yardımları, kendi topraklarından Erez (Beyt Hanun) Sınır Kapısı üzerinden Gazze Şeridi’nin kuzeyine götürmeyi kabul etmesini istiyor.

Galant’a yakın bir kişi, İsrailli bakanın, ABD yönetiminin tutumundan memnun olduğunu söyledi.

Galant görüşmelerde, iki ülke arasındaki siyasi farklılıklardan uzak olarak, güvenlik yardımının sürdürülmesi ve Lübnan cephesinde çatışmaların artması durumunda bu yardımın genişletilmesi sözünü isteyecek.

Batı Şeria

Galant’ın Washington’daki görüşmelerinde yer alacak bir diğer konu, Başkan Joe Biden yönetiminin ‘geniş çaplı bir güvenlik gerilimi’ konusunda uyarıda bulunduğu Batı Şeria’daki durumla ilgili.

Biden yönetimi, İsrail’i Batı Şeria’daki Filistinlilerin özellikle ekonomik açıdan acılarını hafifletecek adımlar atmaya çağırıyor.

Galant, başta sınırlı sayıda Filistinli işçinin İsrail’de çalıştırılması olmak üzere bu tür adımların uygulanmasını destekliyor.

İsrail Savunma Bakanı’nın Washington’da tartışacağı bir diğer konu da Lübnan’la ilgili.

Galant, Savaş Kabinesi üyeleri arasında Hizbullah güçlerinin sınırdan çekilmesi konusunda en aşırı görüşlü kişi olarak değerlendiriliyor.

ABD’nin bölgedeki özel elçisi Amos Hochstein, Lübnan, İsrail ve sınır çizimi konusunda görüşmelerde bulunuyor.

Galant, Hizbullah’ı unsurlarını İsrail ile olan sınır bölgesinden çekmeye zorlayarak, ona karşı mücadeleyi genişletmek için geniş bir ABD desteği elde etmeye çalışıyor.

İsrailli bakan, Washington’da İran konusunu da görüşecek.

Haaretz’de yer alan haberde, “İsrail, Suriye, Irak ve Yemen’de olup bitenlerden kaygılı ve bunların ortak paydası İran’dır” denildi.

Galant, Biden yönetiminin seçim yılında Tahran’la karşı karşıya gelme riskini göze alma ihtimalinin çok zayıf olmasına rağmen, ABD’yi Hizbullah’ı dizginlemek için Tahran üzerindeki baskıyı artırmaya teşvik etmeye çalışacak.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU