AB, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere ve Hamas'a yaptırım getirilmesi konusunda anlaştı

Borrell yaptığı açıklamada, "Çalışma düzeyinde güçlü bir uzlaşı sağlandı. Umarım bu tam olarak kabul edilene kadar devam eder. Ancak siyasi anlaşma ortada" dedi.

Fotoğraf: AA

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Batı Şeria'daki Filistinlilere saldıran İsrailli yerleşimcilere ve Hamas mensuplarına yaptırım getirilmesi konusunda anlaştılar.

İsrail, 1967'deki Altı Gün savaşından bu yana Ürdün Nehri'nin batısındaki Batı Şeria bölgesini işgal altında tutuyor. İsrail burada çoğu ülkenin yasa dışı kabul ettiği Yahudi yerleşim birimlerini inşa etti.

Bu yerleşim birimlerinin yasa dışı olarak nitelendirilmesine itiraz eden İsrail, bu bölgeyle tarihi ve kutsal kitaptan gelen bağlarının olduğunu öne sürüyor.

İsrail, Gazze'deki savaşın başladığı geçen yılın Ekim ayından bu yana Batı Şeria'daki saldırılarını artırdı.

Önceki toplantılarda Macaristan başta olmak üzere, İsrail destekçisi üyelerin karşı çıktıkları İsrailli yerleşimcilere yönelik yaptırımlar konusunda AB üyesi 27 devlet ilk kez görüş birliği sağlayabildi.

Daha önce ABD ve Birleşik Krallık, şiddet yanlısı Yahudi yerleşimcilere yönelik yaptırım kararı almıştı.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Brüksel'deki toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Çalışma düzeyinde güçlü bir uzlaşı sağlandı. Umarım bu tam olarak kabul edilene kadar devam eder. Ancak siyasi anlaşma ortada" dedi.

Avrupa Birliği, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırmasının ardından 19 Ocak'ta Hamas'a yönelik özel bir yaptırım programını kabul etmişti.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU