İsrail medyası: Katar’daki müzakerelerde 42 günlük bir ateşkes anlaşmasına varılması hedefleniyor

Müzakerelerde 40 İsrailli rehinenin serbest bırakılması karşılığı bir ateşkes öngörülüyor

İsrailliler Hamas’ın rehin aldığı yakınlarının fotoğraflarını taşıyor / Fotoğraf: Reuters

İsrail Yayın Kurumu, İsrail ile Hamas hareketi arasında rehine ve tutuklu takası konusunda dolaylı olarak yürütülen müzakerelerin bugün Katar’ın başkenti Doha’da yeniden başlayacağını duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın Alemu’l Arabi haber ajansından (AWP) aktardığına göre, müzakereler 40 İsrailli rehinenin serbest bırakılmasını içeren 42 günlük bir ateşkes anlaşmasına varılmasını hedefliyor.

İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad’ın Başkanı David Barnea'nın, mini güvenlik hükümetinden aldığı yetki uyarınca, müzakerelere devam etmek üzere bugün Doha’ya gidecek heyetin başında bulunması planlanıyor.

Mini güvenlik hükümeti dün gece bir toplantı düzenleyerek, heyetin müzakerelere devam etmesine izin verme kararı aldı.

İsrail kaynaklarına göre, heyet üyeleri, müzakereler dolaylı olarak Hamas’la, özellikle de hareketin Gazze’deki lideri, gözlerden uzak olan Yahya Sinvar ile yürütüleceği için müzakerelerin uzun ve karmaşık olmasını bekliyor.

Kaynaklar ayrıca, müzakerelerin İsrail ile Sinvar arasında gerçekleştiğinin altını çizerek, Hamas ve Sinvar’dan gelecek her yanıtın 24 ile 36 saat arasında süreceğini vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hamas, çatışmaların geçici olarak durdurulması ve rehinelerin serbest bırakılmasından oluşan ilk aşamaya geçmeden önce İsrail askerlerinin geri çekilmesini, Filistinlilerin Gazze’nin kuzeyine dönmesine imkan verilmesini ve kalıcı bir ateşkes üzerinde anlaşmaya varılmasını talep etti.

İsrailli yetkililer ise, bu talepleri Hamas hareketini ‘yok etme’ konusunda ‘İsrail’in başarılarını’ silme girişimi olarak nitelendirdi.

FKÖ Yürütme Komitesi Sekreteri bugün Doha’ya gidiyor

Filistinli kaynaklar, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Sekreteri Hüseyin Eş-Şeyh’in bugün Katar’ın başkenti Doha’ya gideceğini açıkladı.

Söz konusu kaynaklar, Şeyh’in beklenen bakanlık oluşumunun ayrıntılarını da Doha’da görüşeceğini bildirdi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Şubat ayında istifa eden Muhammed Iştiyye hükümetinin yerine yeni bir hükümet kurmak üzere geçen hafta FKÖ Yürütme Komitesi üyesi Muhammed Mustafa’yı görevlendirdi.

Öte yandan Hamas hareketi, Abbas’ın Mustafa’yı yeni hükümeti kurmakla görevlendirmesini eleştirdi.

Hamas Siyasi Büro Üyesi Mahmud Merdavi dün AWP’ye yaptığı açıklamada, yeni Filistin hükümetinin sahada yaşanan savaşın iradesini ifade etmediğini, savaşı yönetemeyeceğini, liderlik edemeyeceğini veya müzakere edemeyeceğini söyledi.

Merdavi, “Savaşı gruplar yürütüyor ve savaşın bir kısmı bölgesel ilişkilerin yanı sıra iç ilişkileri de detaylandıracak. Kısacası olup bitenlerle doğrudan bağlantısı olmayan bir hükümet kimin umurunda?” diye ekledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU