ABD, Panama’ya bayrağını İran kargo gemilerinden çekme çağrısında bulundu

ABD’nin İran Özel Temsilcisi Paley, “Panama’nın bayrak sicilini kötüye kullanmaya çalışıyorlar” dedi

Bir kargo gemisi Panama Kanalı’nı geçmek için sırasını bekliyor / Fotoğraf: AFP

İran’ın ABD yaptırımlarını atlatmak için Panama bayrağı taşıyan petrol tankerlerini kullandığı şüphesi üzerine, ABD, Panama’ya, bayrağını İran kargo gemilerinden çekmesi çağrısında bulundu.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre küçük Orta Amerika ülkesi olan Panama, denizcilik şirketlerinin hiçbir bağlantısının olmadığı ülkelerde, bir ücret karşılığında ve gözetimden muaf olarak gemileri tescil ettirmelerine olanak tanıyan ‘elverişli bayraklar’ sunma konusunda dünyada ilk sırada yer alıyor.

ABD’nin İran Özel Temsilcisi Abram Paley, Panama ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, “İran ve İran’la bağlantılı aktörler, burada Panama’da yaptırımlardan kaçmaya çalışıyor. Panama’nın bayrak sicilini kötüye kullanmaya çalışıyorlar” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Paley, ‘Panama’nın deniz taşımacılığı sicili ve yargı yetkisinin, İran’a uygulanan yaptırımlardan kaçmaya çalışan kuruluşlar tarafından kötüye kullanılmamasını sağlamak’ için Panama hükümetiyle ortak çabaları koordine etme amacıyla ülkeyi ziyaret ettiğini belirtti.

Panama Denizcilik Otoritesi'ne göre ülkede kayıtlı ve dolayısıyla Panama bayrağını taşıyan 8 bin 540 gemi bulunuyor. Bu gemiler küresel filonun yüzde 16’sını oluşturuyor.

Washington, bu gemilerden bir kısmının, Tahran tarafından yaptırımları aşmak amacıyla petrol veya türevlerini taşımak için kullanıldığından şüpheleniyor.

Paley’e göre Ocak ayından bu yana, Panama bayrağını taşıyan en az altı gemi bu yaptırımları ihlal etti.

Panama Dışişleri Bakan Yardımcısı Vladimir Franco, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Paley ile iki ülke arasındaki ‘denizcilik işbirliği’ konusunu görüştüklerini bildirdi.

İran, ABD eski Başkanı Donald Trump’ın 2018’de nükleer anlaşmadan çekilmesinden bu yana ABD’nin yaptırımları altında bulunuyor.

ABD hükümeti ayrıca İran’ı, petrol satışlarından elde ettiği gelirle Yemen’deki Husi milisler ile Hizbullah ve Hamas gibi diğer grupları finanse etmekle suçluyor.

Uzmanlar, söz konusu gemilerin sahiplerinin ‘elverişli bayrağı’, çevre düzenlemeleri ve çalışma yasalarını atlamak ve hatta belirli bir geminin kime ait olduğunu tamamen gizlemek için kullandığını söylüyor.

Paley açıklamasında, “Panama hükümetinin kendi iç yasalarına ve uluslararası yükümlülüklerine dayanarak bizimle çalışmaya devam etmesini bekliyoruz” ifadelerini de kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU