Yoksulluk mutsuzluk değildir

Arap Birliği Genel Sekreteri Dr. Ahmed Ebu Gayt beni arayarak iki konuda yorumda bulunmak istedi.

Birincisi, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Gazze'de şu ana kadar 25 bin çocuk ve kadının öldürüldüğü yönündeki açıklamasıydı.

Ebu Gayt, "Bu, Batı'nın vahşetidir. İki dünya savaşında savaşan bir grubun vahşetidir. ABD bir eliyle Gazze'ye gıda yardımı gönderirken, diğer eliyle İsrail'e silah gönderiyor" dedi.

Arap diplomasisinin başkanının sözünü keserek; "Bu sözleri yayımlayabilir miyim? Bu görüşünüz yeni mi?" dedim.

Genel Sekreter, Batı'nın izlediği politika ve davranışlara ilişkin görüşünün uzun yıllardır böyle olduğunu, ancak her halükarda arama sebebinin bu olmadığını söyledi.

Arama sebebi Rıfat el-Mihi'nin "Avocato" filmiyle ilgili bir başka yazımmış.

Mihi'nin harika çekimlerinden bahsederken, "mutsuz" Mısır şehrini hüzünlü bir ihtişamla resmettiğini söylemiştim.

Ebu Gayt, "Bu bir hata" dedi. Mısır'da "mutsuz" şehir diye bir şey yoktur. Evet, fakir, yoksul bir şehir vardır. Ama mutsuz bir şehir mi? Öyle bir şey yoktur.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Genel Sekreter, Mısır hakkında yaptığım bu büyük hatayı düzelterek şöyle dedi:

Ben taşralıyım. Evime döndüğümde köylerde düğünler görüyorum. Bir şamata, kutlamalar, gürültü, şarkılar, müzik duyuyorum. Düğün alayları görüyorum. Enerji sorunu yaşayan bir ülkede yalnızca aptalların yakabileceği parlak ışıklar görüyorum.


Mısırlıların yoksul olduğunu belki söylemeye hakkınız var ama bilhassa Dr. Mustafa el-Feki sizin Mısır'ı Mısırlılardan daha iyi tanıyan bir yazar olduğunuzu söylediği için onların "mutsuz" olduğunu söylemeye hakkınız yok.

Mutsuzluğun belirli bir durumu vurgulamak için kullanılan yaygın bir tanım olduğunu Sayın Genel Sekreter'e anlatmaya çalıştım.

Bunu çok iyi bildiğini ve bunun Mısırlılar hariç dünyadaki tüm halklar için geçerli olduğunu söyledi.

Mısır sosyal, ekonomik ve politik krizlerin doruğunda, hatta savaş ve mücadele durumlarında bile şakalaşacak, gülecek ve gülümseyecek bir şeyler buldu.

Yoksulluk yoksulluktur, ama mutsuzluk teslimiyettir, boyun eğmektir, hayatın adaletsizliğinin ve acısının nasıl atlatılacağını bilmemektir.

Hayır efendim. Mısır şarkı söyler, dans eder, güler ve koşari, falafel ve bahardaki sham el-nesim kutlamaları, Shokoko, Adil İmam ve tüm bunlara ek olarak son fıkra, Şabula'nın Amr Musa'yı sevmediğini ve İsrail'den nefret ettiğini söylediği şarkısı ile yoksulluğun üstesinden gelir.
 


"Mutsuz mu? Mısır mı mutsuz?" diye soran Arap Birliği Genel Sekreteri iki haksızlık üzerinde durdu;

Birincisi, Gazze'deki Batı vahşeti, diğeri ise Mısır'da yoksulluk ile mutsuzluğu birbirine karıştırmam.

Mısırlıları pek çok konuda kıskanırım;

Bunlardan ilki, Mısır, Nil Nehri ve kıyılarının çoğu, Yusuf İdris, Ahmed Bahaeddin, Tahiya Carioca, Maadi ve "el-Mısri el-Yevm" gazetesinin yazarları ve yayıncısı, Groppi kafesi, İskenderiye ve mükemmel biri olan Muhammed el-Şareh'in (Allah ona ve onun gibi öncülere rahmet etsin) beni yönlendirdiği Feyyum şehri.

Arap Birliği Genel Sekreteri'nden genellikle ya bir şey yazdıktan sonra yaptığı yorumlar ya da yazmadan önce bir kaynak olarak, hep bir şeyler öğreniyorum.

Bu sefer verdiği ders, var olmak ile ilgiliydi; yoksulluk ve mutsuzluk arasındaki fark, Mısırlıların yoksulluklarından daha güçlü olmalarıdır.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU