Esnek kura geçen Mısır, IMF'yle anlaşmayı başardı

8 milyar dolarlık paket esnek kur ve faiz artırımı kararının ardından geldi

Mısır poundu, 2022 başından bu yana yüzde 70'e yakın değer kaybetti (Reuters)

Mısır'da esnek kura geçilmesi ve faiz oranlarının 600 baz puan artırılmasından saatler sonra IMF'yle 8 milyar dolarlık bir paket için anlaşmaya varıldı.

Kahire yönetiminden yapılan açıklamada 8 milyar dolarlık paketin yanı sıra, çevresel sürdürülebilirlik için 1,2 milyar dolar kredi anlaşmasına da varıldığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkede kuru esnek bırakma kararının ardından 30,85 olan dolar kuru, 50 Mısır pounduna kadar yükseldi. Mısır hükümeti aylardır kuru 30 pound seviyelerinde tutmaya çalışıyordu.

Dolar kurunun değerinin serbest piyasada belirlenmesi IMF'nin Kahire'ye sunduğu kilit taleplerden biriydi ve yatırımcı güvenini yeniden tesis etmek için en önemli adımlardan biri olarak görülüyordu.

Mısır yönetimi daha önce de esnek kura geçme kararı almış ancak para biriminin zayıfladığı dönemlerde bu kararından geri dönmüştü.

Ancak ülkede kronikleşen döviz rezervi kıtlığıyla bağlatılı olarak uzayan ekonomik krizin, Birleşik Arap Emirlikleri'yle imzalanan 35 milyar euroluk yatırım anlaşmasının yardımıyla hafifleyebileceği düşünülüyor.

Uzmanlar, ekonomide atılan yapısal reform adımlarına bağlı kalınıp kalınmayacağına ilişkin şüpheler olduğunu belirtiyor.

Merkez Bankası Başkanı Hasan Abdullah da, kurda "mantıksız hareketler" görülmesi halinde, ellerinde duruma müdahale edecek araçlar olduğunu vurguladı.


Ülkedeki döviz kıtlığı yerel işletmelerin faaliyetlerinin azalmasına neden olmuş, hammadde ödemelerinin gecikmesine ve limanlarda yığılmalar yaşanmasına yol açmıştı.

Mısır'ın en büyük döviz kaynağı olan yurtdışındaki Mısırlılardan gelen para da yerel para biriminin değer kaybedeceği beklentisi nedeniyle keskin bir şekilde azalmıştı.

Gazze savaşı ve Kızıldeniz'deki ticarete yönelik saldırılar, ülkenin diğer iki büyük döviz kaynağı olan turizm ve Süveyş Kanalı trafiğine darbe vurmuştu.

Yabancı şirketlere birikmiş borçların yanı sıra, Mısır'ın önünde ağır bir dış borç geri ödeme takvimi bulunuyor. Birçok analist, Abdülfettah Sisi döneminde yapılan mega projeleri artan dış borcun en önemli nedeni olarak gösteriyor.

Ülkedeki bankacılık sisteminin, net dış varlık açığıysa 27 milyar doları aşmış durumda.


Independent Türkçe, Reuters, Financial Times

DAHA FAZLA HABER OKU