Gladyatör 2'nin bütçesi şişti: Son gişe fiyaskosundan sonra tehlike çanları çalıyor

Şimdiye kadar yapılmış en pahalı filmlerden biri haline geldi

Russell Crowe'un başrolde olduğu Gladyatör, En İyi Film ve En İyi Erkek Oyuncu da dahil olmak üzere 5 Oscar kazanmıştı (DreamWorks)

Usta yönetmen Ridley Scott'ın merakla beklenen devam filmi Gladyatör 2'nin (Gladiator 2) şimdiye kadar yapılmış en pahalı filmlerden biri haline gelmesi, son gişe fiyaskosunun ardından endişeleri artırdı. 

Napolyon fiyaskoyla sonuçlandı

Joaquin Phoenix ve Vanessa Kirby'nin başrollerini paylaştığı 2023 yapımı Napolyon (Napoleon), baştan sona etkileyici bir aksiyon destanı olsa da 200 milyon dolarlık devasa bütçesi, filmin gişede kâr etmesini zorlaştırmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Napolyon, ABD gişesinde sadece 61,5 milyon dolar kazanırken dünya çapında toplam 218 milyon dolarlık hasılat elde edebildi. 

Böylece 86 yaşındaki Scott'ın 200 milyon dolarlık son biyografik filmi, gişede fiyaskoyla sonuçlanmış oldu.

Gladyatör 2'nin yapımına Haziran 2023'te başlandı. Ancak yapım süreci hiç de kolay ya da ucuz bir yolculuk olmadı.

Film, 165 milyon dolarlık bir prodüksiyon bütçesiyle yola koyulmuştu ancak yeni haberler Gladyatör 2'nin bütçesinin 310 milyon dolara fırladığını ortaya çıkardı, ki bu da onu bir anda şimdiye kadar yapılmış en pahalı filmlerden biri haline getiriyor. 

Hollywood Reporter'ın aktardığına göre Paramount, filmin net maliyetinin 250 milyon doları aşmadığı konusunda ısrar ediyor.

Karayip Korsanları ve Star Wars'un da üstünde

Yine de 310 milyon dolarlık bütçe, filmi Karayip Korsanları: Dünyanın Sonu (Pirates of the Caribbean: At World's End), Justice League ve Star Wars: Son Jedi (Star Wars: The Last Jedi) gibi devasa bütçeli filmlerin de önüne geçiriyor.

Napolyon'un maliyeti onu, 210 milyon dolarlık Robin Hood'un ardından ikinci sıraya yerleştirmiş ve şimdiye kadar yapılmış en pahalı Ridley Scott filmlerinden biri haline getirmişti.

Scott'ın en maliyetli filmi olacak

Gladyatör 2 ise Scott'ın şimdiye kadarki en pahalı filmi olacak. Eğer film, Gladyatör'ün yakaladığı başarıyı yakalayamazsa yönetmen ciddi bir sorunla karşı karşıya kalabilir. 

Gladyatör 2000'de gösterime girdiğinde, 103 milyon dolarlık bütçesiyle dünya çapında 452 milyon dolarlık gişe hasılatı elde etmişti.

Scott'a göre, Gladyatör 2'nin 165 milyon dolarlık bütçesinin şişmesinde bazı beklenmedik koşullar etkili oldu. 

Grevler ve setteki kazalar

Hollywood grevlerinin prodüksiyonu geciktirmesi de bütçeyi önemli ölçüde şişirdi. 

Hollywood Reporter, 310 milyon dolarlık maliyetin gerekçelerinden bazılarının "setteki kazalar ve hayvan istismarıyla ilgili şikayetler" olduğunu bildiriyor.

Tüm zamanların en pahalı filmi Star Wars: Güç Uyanıyor

Star Wars: Güç Uyanıyor (Star Wars: The Force Awakens), tüm zamanların en pahalı filmi olarak öne çıkıyor. J.J. Abrams'ın yönettiği 2015 yapımı filmin bütçesinin 447 milyon dolar olduğu ifade ediliyor. 


Independent Türkçe, ScreenRant, Hollywood Reporter, CBR.com

DAHA FAZLA HABER OKU